Lähetystyön tarina talteen

Ajankohtaista | 06.02.2020

Filantropian hallitus on tehnyt päätöksen ortodoksisen lähetyksen historian ja nykyisyyden dokumentoinnista.

Dokumenttia varten haastatellaan tekijöitä ja tukijoita eri vuosikymmeniltä ja samalla seurataan, miten työ on kehittynyt ajan myötä. Aineistoa dokumenttia varten kerätään vuosina 2020 ja 2021 sekä Suomessa että Keniassa.

Ortodoksisella kirkolla on Itä-Afrikassa kreikkalaiset juuret jo 1920-luvulta alkaen. Kirkkoamme ei ole koskaan liitetty siirtomaavaltoihin ja olemme siinä suhteessa paremmassa asemassa useimpiin muihin kirkkoihin verrattuna.

Kenian itsenäisyystaisteluun 1960-luvun taitteessa keskeisesti osallistuneista mau-mau -sotureista monet olivat ortodokseja. Ainoa brittien vankileirille sulkemista papeista oli ortodoksi.

Ortodoksinen kirkko Keniassa on osa Aleksandrian patriarkaattia. Keniassa on tällä hetkellä neljä hiippakuntaa. Vanhin on Nairobissa oleva arkkipiispan istuin. Arkkipiispa Makarios (Tillyrides) on käynyt usein Suomessa, viimeksi toukokuussa 2019.

Kaksi uutta hiippakuntaa perustettiin vuonna 2014 ja ne aloittivat toimintansa seuraavana vuonna. Nairobista pohjoiseen sijaitsee Nyerin ja Mount Kenyan hiippakunta, josta vastaa itsekin kenialainen piispa Neofitos. Suunnitelmissa on, että piispa Neofitos vierailee Suomessa loppukesästä 2020.

Toinen uusista alueista oli Kisumun ja Länsi-Kenian hiippakunta, joka jaettiin kahtia viime vuoden synodissa. Kisumun hiippakunnan uusi piispa Markos on aloittanut työnsä tammikuun lopussa. Eldoretin ja Pohjois-Kenian hiippakunnalle ei ole vielä valittu uutta piispaa.

Filantropian tukemista luostareista Triherousan nunnaluostari sijaitsee Kisumun hiippakunnassa lähellä Ugandan rajaa ja pyhän Mooses Etiopialaisen veljestön luostari Nairobin hiippakunnassa.