Porotorstai Sevettijärvellä

Ajankohtaista | 24.01.2020

Kreikkalaisten ”kärytorstaita” vastaavassa tapahtumassa syötiin pororuokia ja tutustuttiin alkaneen vuoden tuleviin tapahtumiin.

Poroaterialla

Sevettijärven Koltta-talolle kokoontui torstaina 23. tammikuuta lähes 40 henkeä porotorstaihin, joka on kreikkalaisten ”kärytorstaita” vastaava tilaisuus Pohjoisessa. Molemmat viestivät lähestyvää suurta paastoa, jolloin lihan syönti loppuu. Tänä vuonna porotorstai oli tavallista aikaisemmin käytännön syistä, mutta ensi vuonna sitä vietetään silloin. kun lihan syönti on päättymässä paaston alla.

Sevettijärven Koltta-talolla oli porokeiton lisäksi tarjolla poropaistia, poropalleroita ja savuporoa. Kirkossa oli ensin ehtoopalvelus ja Koltta-talolla sitten rukoushetki ja ateriointi.

Aterioinnin lomassa Mari Korpimäki kertoi Kolttakulttuurisäätiön tulevista tapahtumista ja isä Rauno Pietarinen Lapin seurakunnan vuodesta 2020. Seurakunnan teema vuonna 2020 on ”Pyhittäjä Trifonin elävä perinne”, alaotsikkona ”Kolttakansa liikeellä!”, mikä taas liittyy koko kirkon Ristisaatto 2020 -teemaan. 

Pohjoisimmassa Lapissa vahvistetaan koltan kielen, kolttakulttuurin ja ortodoksisen uskon yhteyksiä. Sevettijärvi-Näätämö alueella on paaston puolivälissä moottorikelkoin järjestettävä kodeissa vieraileva ristisaatto. Elokuussa pyhittäjä Trifonin pyhiinvaelluksen alla Oulun metropoliitta Elia ja Kenian vuoren metropoliitta Neofytos johdattavat ristisaattoa vieraillen Sevettijärven suunnan kolttataloissa. Kolmas ristisaatto samalla suunnalla on talvitrifonin (15.12.) alla, jolloin kreetalaisen Hrysopigin luostarin igumenia Theokseni tulee useaksi päiväksi tapaamaan paikallisia asukkaita.

Porotorstain vietolla seurakunta halusi myös tuoda esille Lapin paikallisruokaa ja tukea Sevettijärven porotaloutta. Jatkossa etsitään myös kolttien perinteisiä pororuokia tapahtumassa maisteltaviksi.

Lisää kuvia tapahtumasta Lapin seurakunnan omilla sivuilla: https://www.ortlappi.fi

Teksti ja kuva: Rauno Pietarinen