Synaksarion esittäytyy Helsingissä 12.12.

Ajankohtaista | 11.12.2019

Nunna Ksenia kertoo 12-osaisen pyhien elämäkertoja sisältävän kirjasarjan synnystä.

2000-luvun alussa käynnistynyt suurhanke suomenkielisen Synaksarionin tuottamiseksi saatiin päätökseen tänä vuonna. 17 vuoden käännöstyön tuloksena syntyi 12-osainen kirjasarja, jossa on yhteensä yli 5 500 sivua.

Sana ”käännöstyö” on kuitenkin hieman virheellinen, sillä työryhmä on tehnyt Synaksarionin eteen paljon muutakin. Valmis kokonaisuus on eri lähteistä koottu kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokoelma, joka hakee monipuolisuudessaan vertaistaan ortodoksisessa maailmassa. Teossarja kattaa tuhat vuotta läntisen ja kaksi vuosituhatta itäisen kristikunnan pyhiä sekä vanhan liiton hurskaat.

Sarjan päätoimittajana toimi pappismunkki Serafim Seppälä, joka on työskennellyt valtaosan hankkeen parissa vietetyistä vuosista systemaattisen teologian ja patristiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lisäkseen työryhmään kuuluivat nunnat Kristoduli ja Ksenia Lintulan luostarista sekä Aija Sailamäki ja Johanna Vaikonpää

Ortodoksisessa perinteessä pyhien elämäkertoihin tutustuminen on kuulunut osaksi luostarikilvoitusta luostarilaitoksen syntyajoista asti. Niitä ei ole kuitenkaan merkitty muistiin vain luostariasukkaita ajatellen. Ne on tarkoitettu kristillisessä kilvoituksessa rohkaisevaksi lukemistoksi myös maallikoille. Siksi päivän synaksarion lukemisella on paikkansa myös aamupalveluksessa. Samasta syystä Synaksarionin sisältämät elämäkerrat on liitetty kirkon etusivulta löytyvään sähköiseen kirkkokalenteriin.

– Pyhien elämäkertoja kannattaa lukea, koska heistä voi löytää esikuvia ja innoittajia kristittynä elämiseen ja – mikä vielä tärkeämpää – pyhistä saa itselleen hengellisiä tukijoita ja esirukoilijoita. Pyhien apu on todellista, kun vain muistamme pyytää sitä, toteaa nunna Ksenia.

Äiti Ksenia muistuttaa, että elämäkertojen lukijan oma hengellinen ymmärrys kasvaa ja laajenee lukiessa.

– Hän tutustuu kirkon historiaan ja dogmaattiseen ajatteluun ja näkee, miten monin eri tavoin ihminen voi pyhittyä ja jumalallistua.

Torstaina 12.12., neitsytmarttyyri Lucian muistopäivän aattona, Helsingissä (Liisankatu 29 A, 4. krs) järjestetään pääasiassa medialle suunnattu Synaksarionin esittelytilaisuus. Tilaisuus on kuitenkin avoin kaikille.

Tilaisuuden avaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, joka palkitsee samalla sarjan tekijät kirkon hyväksi tehdystä työstä. Nunna Ksenialle luovutetaan tilaisuudessa Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan mitali. Nunna Kristodulille on myönnetty Pyhän Karitsan ritarikunnan standaari. Pappismunkki Serafim Seppälälle, Johanna Vaikonpäälle ja Aija Sailamäelle piispallinen siunauskirja.

Arkkipiispan puheenvuoron jälkeen nunna Ksenia kertoo Synaksarion -sarjan synnystä ja pyhien kunnioittamisesta.