Konservointitoiminta jatkuu Valamossa

Ajankohtaista | 09.12.2019

Konservointilaitoksen tiloissa aloittaa yksityinen yrittäjä, kirkon konservointiasiantuntemuksesta vastaa Valamon opistossa työskentelevä osa-aikainen konservaattori.

Valamon luostari teki syksyllä päätöksen lopettaa Valamon konservointilaitoksen toiminta 1.1.2020 alkaen. Päätöksen taustalla oli Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallituksen 9.4.2019 tekemä päätös, jonka mukaan Valamon luostarin konservointilaitokselle ei enää myönnetä avustusta 1.1.2020 lukien. Avustuksen määrä on ollut vuosittain noin 90 000 euroa.

Päätös nosti esiin kaksi kysymystä: Mitä tapahtuu Valamon konservointilaitoksen käytössä olleille tiloille ja kuinka varmistetaan, että kirkolla on käytössään riittävästi asiantuntemusta aineellisen kulttuuriperinnön suojelun tueksi.

Nyt molempiin kysymyksiin on saatu vastaus.

Marraskuussa koolla ollut kirkolliskokous päätti siirtää seurakunnille kohdennettavista konservointiavustuksista (yhteensä 100 000 euroa) 30 000 euroa Valamon luostarille avustuksena osa-aikaisen konservaattorin palkkaukseen. Samalla kirkolliskokous päätti, että jatkossa konservointiavustusten jakaminen seurakunnille edellyttää konservaattorin lausuntoa.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että konservointilaitoksen johtavana konservaattorina työskennelleen Antti Narmalan työ jatkuu kokoaikaisena, mutta uudella toimenkuvalla. Vuoden alusta alkaen hän toimii Valamon opistossa ikonimaalauksen opettajana. Toimenkuvaan sisältyvät myös konservoinnin asiantuntijatehtävät koko kirkon tasolla.

Käytännön konservointityötä tehtävään ei jatkossa kuulu. Sen sijaan siihen sisältyy mm. seurakuntien ja luostareiden kirkollisten esineiden konservoinnin koordinointi, ohjaaminen, konsultointi, koulutus ja valvonta sekä erilaisia arkistointiin liittyviä tehtäviä.

Valamon konservointilaitoksen tiloissa aloittaa vuoden 2020 alusta yksityinen konservointialan yrittäjä. Valamon luostari on tehnyt 5.12. työtilojen käytöstä vuokrasopimuksen Papinniemen konservointi Oy:n kanssa. Yrityksen omistaa Riikka Köngäs ja yrityksen työtilat siirtyvät Valamoon vuoden alussa.