Muistathan joulupaastokeräyksen?

Ajankohtaista | 29.11.2019

Luostarin puutarhassa -keräyksellä tuetaan luostareiden viljely- ja varjelutyötä Keniassa.

Paastokeräysjuliste

Luostarielämä kuuluu olennaisena osana kirkon yhteisölliseen todistukseen tässä maailmassa. Luostarista, rukouksen ja hiljentymisen tyyssijasta, moni voi löytää rauhoittumisen ja luonnon kunnioittamisen ulottuvuuden nykyajan maailmanmenon rinnalla. Luostarit ovat myös kirkon lähetys- ja diakoniatyön toteuttajia.

Filantropia osallistuu luostariliikkeen vahvistamiseen Kenian ortodoksisen kirkon alueella. Kenian ensimmäisten luostarien arjessa on vielä paljon haasteita. Niinpä tämän vuoden joulupaastokeräyksellä tuetaan nunna- ja munkkiluostareiden viljely- ja varjelutyötä Keniassa. Tuotto kohdennetaan Triherousan nunnaluostarin porakaivon ja pyhittäjä Mooses Etiopialaisen veljestön kasvihuoneen rakentamiseen.

Triherousan nunnat kiittävät Jumalaa vedestä

Kiitollinen asenne on lahja, mutta onneksi sitä voi myös opetella. Optinan isien rukous sielunrauhaksi muistuttaa: ”Ennalta aavistamattomissa tilanteissa auta minua muistamaan, että kaikki on sinun lähettämääsi.”

Keniassa, lähellä Ugandan rajaa, rakennetaan nunnaluostaria. Aamupalvelus aloittaa uuden päivän aamupimeässä kello kolme. Päivät täyttyvät työstä, mutta kysyttäessä nunnille kuuluu aina hyvää, Jumalan kiitos!

Sadevesi valuu katolta rännejä pitkin isoon mustaan säiliöön. Vesi lasketaan säiliöstä ämpäriin taitellun lakananpalan läpi. Valkoista kangasta vasten näkyy mustia kiemurtelevia matoja ja epämääräistä kirkasta hyytelöä, jossa siinäkin näkyy liikettä. Kangassuodatuksen jälkeen vesi kaadetaan hetkeksi filtterisäiliöön.

Keittiössä työskentelevä nunna kutsuu syömään. Kesäkurpitsa on kasvanut hyvin ja tarjolla on myös papuja. Hiljaisen aterian keskeyttää kellon helähdys, joka on merkkinä kaataa kaikkien mukeihin vettä. Jokainen tekee ristinmerkin ennen juomista. Kiitos Jumalalle vedestä!

Silloin kun ei sada, elämä on hankalampaa päiväntasaajan tuntumassa. Vettä haetaan joesta, jossa karjakin käy sammuttamassa janonsa. Silloin siivilöintiin menee enemmän aikaa.

Ehkä ensi vuonna luostarissa on oma porakaivo.

Mooses Etiopialaisen veljestö saa pian kodin

Kenian ensimmäinen munkkiluostari parin tunnin ajomatkan päässä Nairobista on kohta valmis. Arkkimandriitta John Wanguru on rakentanut viime vuodet luostaria vuoristoon kauaksi kaikesta hälystä. Säästöjen ja ystävien tuen avulla mahdollisuus elää munkkina kutsumuksensa mukaan on ihan lähellä.

Viesti siitä että luostariin voi kohta muuttaa, on saanut monia kyselijöitä liikkeelle. Noviiseista ei ole pulaa. Muutamia kenialaisia munkkeja elää luostareissa Kreikassa ja Kyproksella. Ehkä kutsu kuuluu myös heille.

Isä Johnin päivätyö on vielä hetken aikaa Nairobissa pappisseminaarilla. Muiden töiden ohessa seminaarin verstaalla on syntynyt kaikkea mahdollista tuoleista rautaportteihin ja puisiin ikkunanpieliin kirkkoa varten. Kesäiset matkat Valamon luostariin ovat toimineet uskonvahvistajina ja opetusmatkoina näinä rakentamisen vuosina. ”Minä olen täällä Luojan lähellä”, isä John kiittelee Valamon viikkojen merkitystä.

Tarkoituksena on rakentaa luostarista mahdollisimman omavarainen. Esimerkiksi luostarin keittiössä ruoka valmistetaan biokaasulla. Seuraava isompi satsaus on kasvihuone, josta voi korjata satoa neljä kertaa vuodessa. Siitä riittää ruokaa sekä luostarin asukkaille että myytäväksi.

Joulupaastokeräys "Luostarin puutarhassa"
Keräysaika: 15.11.–31.12.2019
Tili: FI53 5480 0520 0233 08
Viite: 13301

Keräyslupa RA/2017/1236, 30.11.2017, on voimassa koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta 1.1.2018–31.12.2022.