Valamon saaren maisemat esillä Pietarissa

Ajankohtaista | 12.11.2019

Valamon luostari lainaa Venäläisen museon näyttelyyn 43 arvokasta Valamo-aiheista maalausta.

I.Shishkin: Näkymä Valamon saarelle Laatokalta 1859.

Pietarin keskustassa sijaitsevassa Venäläisen taiteen museoon kuuluvassa Mikaelin linnassa (Sadovaja ulitsa 2) avautuu 15.11. näyttely, johon on koottu Valamon saarella maalattuja, maisemia ja luostarielämää ja -asukkaita kuvaavia teoksia. ”Valamo: 200 vuotta venäläisessä maalaustaiteessa” (Valaam: 200 years in Russian Painting) juhlistaa 30 vuotta sitten tapahtunutta luostarielämän elpymistä Valamon saarella.

Valamon – ”pohjoisen Athoksen” – dramaattiset maisemat ja luostarielämän rauha vetivät 1800-1900 -luvuilla puoleensa monia venäläisiä kuvataiteilijoita, jotka viettivät saarella joskus pitkiäkin aikoja ikuistaen sen tarjoamia näkymiä. Tunnetuimpia Valamoa kuvanneita taiteilijoita olivat I.I. ShishkinA.I. Kuindzhi, F.A. Vasiliev, M.K. Klodt ja A.V. Gine.

Nyt avautuvassa näyttelyssä nämä Valamo-aiheiset teokset ovat ensi kertaa nähtävillä laajana kokonaisuutena. Esillä on yli 70 maalausta suomalaisista ja venäläisistä kokoelmista.

Valtaosa näyttelyn teoksista matkustaa näyttelyyn Suomesta, sillä Valamon luostari lainaa näyttelyyn peräti 43 maalausta.

– Meiltä lähtee näyttelyyn mm. I.I. Shishkinin vuonna 1859 maalaama Näkymä Valamon saarelle Laatokalta, joka on ehkä näyttelyn merkittävin teos. Alkuperäinen maalaus on ollut pitkään lainassa kirkon keskustalossa Kuopiossa. Teos konservoitiin ja puhdistettiin tätä näyttelyä varten. Toisinto samasta maalauksesta sijaitsi ennen luostarin päärakennuksessa. Rakennuksen tuhouduttua tulipalossa teoksen jäljennös siirrettiin kulttuurikeskuksen saliin, kertoo Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei.

Shishkinin teoksen lisäksi matkaan lähtee useita töitä P. Balashovilta ja V. Bondarenkolta. Mukana on myös L. Kamenevin, A.V. Ginen, I.Davydovin, F. Bagantzin, Valamon munkkidiakoni Dosifein ja muutamien muiden teoksia.

– Pian avautuva näyttely on todella merkittävä, sillä näin laajaa Valamoon keskittyvää näyttelyä ei ole nähty milloinkaan aiemmin. Edes nämä meiltä näyttelyyn lähtevät teokset eivät ole olleet koskaan yhtaikaa esillä, toteaa Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei.

Valamon lainaamia teoksia täydentävät näyttelyssä maalaukset Valamon saarella toimivan luostarin, Venäläisen taiteen museon ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista.

Näyttely on avoinna yleisölle 16.11.–31.1.2020. Museo varautuu suomalaisten näyttelyvieraiden kiinnostukseen painattamalla näyttelyluettelon myös suomeksi. Museo on avoinna keskiviikkoisin ja perjantaista sunnuntaihin klo 10–18, torstaisin klo 13–21. Maanantaisin Valamo-näyttelyn sisältävä Mikaelin linna on avoinna kello 10-20. Tiistaisin koko museo on suljettu.

Kuvassa I.Shishkinin teos "Näkymä Valamon saarelle Laatokalta 1859". Kuva: Valamon luostari.