Ekumeeninen vastuuviikko 20.–27.10.

Ajankohtaista | 16.10.2019

Suomen Ekumeeninen Neuvosto kutsuu kirkkoja soittamaan kelloja ihmisoikeuksien puolesta 24.10. kello 17.

Ekumeeninen vastuuviikko on Suomen kaikkien kirkkojen ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Vastuuviikkoa järjestää ja koordinoi Suomen Ekumeeninen Neuvosto.

Vuosina 2019–2020 vastuuviikolla käsitellään ihmisoikeuksien puolustamisen tärkeyttä ja yksilöiden mahdollisuutta toimia ihmisoikeuksien puolesta. Tänä syksynä fokuksessa ovat ihmisoikeuspuolustajat eli henkilöt, jotka puolustavat ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Viikon materiaaleissa nostetaan esiin ihmisiä, jotka toimivat omissa yhteisöissään muutoksen puolesta.

Ihmisoikeuspuolustajat ovat avainasemassa demokratian ja kansalaisyhteiskunnan kehittämisessä. Työ saattaa asettaa heidät henkilökohtaiseen vaaraan. Erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat kansalaisyhteiskuntatoimijat, jotka puolustavat ihmisoikeuksien toteutumista ja esittävät tältä pohjalta kritiikkiä maansa valtaapitäviä kohtaan.

Tänä vuonna vastuuviikkoon sisältyy myös kellojensoittotempaus. Suomen Ekumeeninen Neuvosto kutsuu kaikkia seurakuntia soittamaan kirkonkelloja ihmisoikeuksien puolesta torstaina 24.10. kello 17. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo toivoo, että myös ortodoksiset seurakunnat osallistuvat tempaukseen mahdollisuuksiensa mukaan.

Jo nyt on tiedossa, että kellot soivat ainakin Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Mukaan ovat ilmoittautuneet Uspenskin katedraali, Pyhän Kolminaisuuden kirkko, Profeetta Elian kirkko (Hietaniemen hautausmaa), Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko (Tapiola), Pyhien Karjalan valistajien kirkko (Lohja), Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko (Hanko), Jumalansynnyttäjän syntymän rukoushuone (Nummela) ja Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko (Vantaa).

Lisätietoa: https://www.vastuuviikko.fi