Valamon opiston uusi kattaus valmis

Ajankohtaista | 08.10.2019

Ilmoittautuminen vuoden 2020 kursseille on alkanut ja mukana on monia kiinnostavia uutuuksia.

Maaleja

Valamon opiston ensi vuoden kurssitarjonta on yhdistelmä vuodesta toiseen takuuvarmasti täyttyviä suosikkeja ja innostavia uutuuksia. Kurssiesite postitetaan vanhoille asiakkaille viikolla 43, mutta netissä tulevaan pääsee kurkkaamaan jo nyt. Myös ilmoittautuminen vuoden 2020 kursseille on avattu, joten nyt on hyvä aika ottaa kalenteri esiin ja ottaa ensimmäinen askel kohti uutta osaamista.

Tule omana itsenäsi!

Kuten Valamon luostari, myös Valamon opisto on aina toivottanut lämpimästi tervetulleiksi sekä ortodoksit että muita uskontoja tai elämänkatsomuksia edustavat tulijat. Tämä näkyy myös kurssitarjonnassa: ortodoksista uskoa ja kulttuuria esittelevien kurssien lisäksi luostarinmäellä voi opiskella paljon muutakin.

Yksi alkuvuoden uutuuksista on Ortodoksisten sukujen tutkimuskurssi (23.–26.1.). Omat juuret kiinnostavat monia ja monista suvuista löytyy myös ortodoksitaustaa. Tällä kurssilla opitaan lukemaan vanhoja kirkonkirjoja sukututkimuksen opettaja Tuula Kiisken johdolla.

Tammi-helmikuun vaihteessa opistossa tartutaan varmuudella kaikkia koskettavaan teemaan. Kuoleman kohtaaminen (31.1.–2.2.) on pastori Tuomas Kallosen ja äänellä itkijänä tunnetun musiikkipedagogi Emilia Kallosen yhdessä vetämä kurssi, jossa kuolemaa lähestytään ortodoksisen kirkon perinteen ja karjalaisen kansanperinteen yhteen punoutuvista näkökulmista alustuksin, keskusteluin ja kokemuksellisesti. Aikaa on myös hoitavalle hiljaisuudelle. Niillä, jotka kiinnostuvat äänellä itkemisestä on muuten mahdollisuus jatkaa Emilian opastuksella teeman parissa elokuussa, kun opistossa on tarjolla kurssi Itkuvirrestä äänellä itkuun (2.–5.8.). Henkilökohtaisella itkupolulla puretaan ja jaetaan tunnekokemuksia omilla itkusanoilla ja sävelmällä luottamuksellisesti pienryhmässä perinteen muotoa jatkaen.

Aivan alkuvuoteen sijoittuu myös Valamon mieskuorokurssi (9.–12.1.), jolla halutaan elvyttää mieskuoroperinnettä ja koota yhteen laulavia miehiä. Syntyykö täällä uusi ortodoksinen mieskuoro?

Itse tehden: rukousnauhasta käspaikkaan ja feresiin

Oletko jo pitkään halunnut oppia, kuinka rukousnauha solmitaan? Nyt on tilaisuutesi tulla ottamaan taito haltuun pappismunkki Aleksanterin kärsivällisessä opastuksessa. Rukousnauhakurssille (10.–12.1.) kannattaa varmasti ilmoittautua nopeasti.

Koristeltu pääsiäismuna on aina haluttu lahja. Tänä keväänä Valamossa on tarjolla kolme munien koristeluun liittyvää kurssia. Ikonimunamaalauskurssilla (6.–10.2.) maalataan temperatekniikalla ikoniaiheisia pääsiäismunia erikokoisille pohjustetuille tai pohjustamattomille puumunille. Opettajana toimii ikonimaalauksen opettaja Raija Kanninen. Mari Äyräväisen johdolla voi tulla opiskelemaan aitojen munankuorien koristelua nuppineula-, sulka- ja pisankatekniikalla. Suuren suosion vuoksi pääsiäismunakursseja on kaksi: 30.3.–2.4. ja 3.–6.4.2020.

Käspaikkakurssilla (23.–26.6.) pääsee perehtymään etupistokirjonnan perusteisiin, kuvioiden symboliikkaan ja käspaikan käyttöön. Koukuttavan harrastuksen pariin johdattelee käsityöläinen Kaisa Salo.

Karjalaiset kansanpuvut kasvattavat suosiotaan koko ajan. Kansanpuku 1 -kurssilla (9.–12.7.) valmistetaan joko feresi tai sarafaani opettaja Marjaana Laatikaisen opastuksella.

Ikoniakatemiassa esimerkiksi uusien pyhien ikonografiaa ja ikonioppia ilman siveltimiä

Ikonimaalauksen kurssit ovat Valamon opiston tunnetuinta antia. Vuosi 2020 tarjoaa jälleen oppia kaikentasoisille maalareille. Kokeneimmillekin löytyy uutta opittavaa – esimerkiksi Uusien pyhien ikonografiaa -kurssi (10.–17.2.), jolla tutustutaan pyhittäjä Johannes Valamolaisen ja marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kuvaamiseen ikoneissa.

Pidemmästä maalausperiodista haaveilevat varaavat paikkansa ikonimaalauksen jatkolinjalle (17.2.–15.3.), joka tarjoaa mahdollisuuden syventyä rauhassa ikonien maailmaan. Linja jakaantuu kolmeen jaksoon ja kullakin maalataan yksi ikoni valmiiksi.

Ikonimaalauksen peruskurssien ohella ohjelmassa on monia eri aiheisiin perehdyttäviä jatkokursseja. Tammikuussa (20.–29.1.) aiheena ovat pyhittäjät Sergei, Herman ja Johannes Valamolainen sekä Arseni Konevitsalainen. Maaliskuun jatkokurssilla rajoitetaan väripalettia: Viidellä värillä maalaamiseen (23.–30.3.) tutustuttaa ikonimaalauksen opettaja Alexander Wikström. Ikonimaalareille on tarjolla myös Värioppia (4.–9.5.).

Muutaman vuoden tauon jälkeen myös lapsille on tarjolla ikonimaalausoppia. Ikonimaalausta lapsille ja aikuisille (15.–19.6.) on suunnattu 10–16 -vuotiaille, aikuisen seurassa osallistuville maalareille.

Ikonit kiinnostavat, mutta maalaaminen ei? Osallistu ikoniteologian perusteet -kurssille (1.–3.5.), jolla perehdytään kuvien kautta erityisesti Kristuksen ja Jumalanäidin ikoneihin ja kirkkovuoden tärkeimpien juhlien ikonien kuvakerrontaan. Opettajana Alexander Wikström.

Ortodoksista elämäntapaa kohti

Ortodoksiseen kirkkoon liittymistä harkitseville suunnattu Minustako ortodoksi? (13.–15.3.) on kattava perustietopaketti ortodoksisen uskon perusteista. Opettajana on TT Juha Riikonen. Sama kurssi järjestetään myös marraskuussa 2020.

Suositut Ortodoksisuus tutuksi -kurssit (mm. 3.–5.4.) on suunnattu kaikille ortodoksisuudesta kiinnostuneille ja heille, jotka haluavat syventää tietämystään omasta kirkostaan. Kesäkuussa vietetään Ortodoksisen elämäntavan viikkoa (22.–28.6.), jonka aikana perehdytään Juha Riikosen opastuksella tärkeimpiin ortodoksisen elämäntavan kysymyksiin mm. luennoilla, tutustumalla ikonimaalaukseen sekä aiheeseen liittyvien elokuvien ja lukupiirien parissa. Viikon aikana on myös mahdollista opetella rukousnauhan tekoa ja osallistua miniristisaattoon.

Myös Valamon suositut retriitit löytyvät ensi vuoden ohjelmasta. Valittavissa on esimerkiksi hiljaisuuden retriitti (13.–17.5.) tai luontoretriitti (29.–31.5.), jossa hiljentymiseen yhdistyy luonnossa liikkuminen.

Yllätä itsesi!

Moni tulee Valamon opistoon oppimaan jotain, joka vetää puoleensa. Ainakin yksi viime kesien rakastetuimmista kursseista perustuu kuitenkin melko päinvastaiseen tuntemukseen. Laulukurssi laulutaidottomille (15.–17.6.) on suunnattu kaikille, joita yhteislaulu ahdistaa ja oma ääni pelottaa. Laulamista lähestytään kurssilla niin, ettei kukaan aluksi edes huomaa olevansa tekemisissä laulamisen kanssa. Opettajana toimii musiikin lehtori Reijo Aittakumpu, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus kehittyvien laulajien kanssa työskentelystä.

Ja kyllä: laulutaidottomaksi tuomitustakin voi kuoriutua kuorolaulaja. Valamon kuoroviikko järjestetään muuten taas pitkästä aikaa 2.–7.6.2020.

Kurssitarjonta ja ilmoittautuminen netissä: https://valamo.fi/valamon-opisto/tulevat-kurssit. Kurssitietojen yhteydestä löytyy myös ilmoittautumispainike. Ilmoittautuminen onnistuu myös puhelimitse (017 570 1810) ja sähköpostitse kurssit@valamo.fi. Kurssiesite ohessa myös pdf-muodossa.

Teksti: Maria Hattunen