Ortodoksisuuden tutkijat koolla Joensuussa 17.–18.10.

Ajankohtaista | 04.10.2019

Neljännen Ortodoksisuuden tutkijana -symposiumin aiheena ovat pyhät ja pyhyys.

Miten ja kuka määrittelee ihmisen pyhäksi? Millä tavoin pyhän kultti rakennetaan? Kuinka pyhyyttä on propagoitu eri aikoina ja eri konteksteissa?

Pyhiä ihmisiä ja pyhyyttä koskeviin kysymyksiin paneudutaan Itä-Suomen yliopiston teologian osastossa 17.–18.10. järjestettävässä kansainvälisessä symposiumissa Saints and Sainthood – Past and Present. Aihe on Suomessa ajankohtainen, sillä kesällä 2019 Suomen ortodoksinen kirkko kanonisoi kaksi uutta pyhää: pyhittäjä Johannes Valamolaisen (k. 1958) ja pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen (k. 1918). Johannes Valamolainen oli Valamon luostarin munkki ja tunnettu hengellinen ohjaaja. Johannes Sonkajanrantalainen oli opettaja, joka teloitettiin punaiseksi epäiltynä sisällissodan aikana Joensuun Siilaisilla.

Pyhyyden arvioimisen ja toteamisen prosessit eivät ole yksiselitteisiä. Perusteiden määrittely on tulkinnanvaraista ja sidottu ajankohtaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi poliittiset, teologiset ja institutionaaliset vaikuttimet kytkeytyvät kysymykseen pyhyydestä. Viime kädessä tutkijatapaamisessa pohditaankin, mitä pyhyys on ja mistä se muodostuu.

Symposiumissa käsitellään myös muita ajankohtaisen tutkimuksen teemoja.

Keynote-luennoitsijoina tapahtumassa ovat professori Thomas Bremer (Münsterin yliopisto) ja vanhempi tutkija Irina Pärt (Tarton yliopisto).

Ortodoksisuutta tutkitaan Suomessa useilla tieteenaloilla. Osa tutkimuksista keskittyy kokonaan ortodoksisuuteen, osa koskettaa vain joltakin osin ortodoksista traditiota: teologiaa, historiaa, kulttuuria, kansanperinnettä, kirkkotaidetta tai musiikkia.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella järjestettävien Ortodoksisuuden tutkijana –symposiumien tavoitteena on vahvistaa eri tutkimusalojen verkostoitumista ja tarjota käytännön vertaistukea.

Lisätietoa:
https://www.facebook.com/events/350606298925469/