Kasvokkain keskustelussa on voimaa

Ajankohtaista | 30.09.2019

Luomakunta ja lähimmäinen -seminaarit kokosivat yli sata osallistujaa.

Elo-syyskuussa järjestetyt hiippakunnalliset seminaarit onnistuivat kokoamaan yhteen laajan joukon seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Seminaareihin osallistuivat myös kaikkien hiippakuntien piispat.

Helsingissä (30.–31.8.), Joensuussa (6.–7.9.) ja Kajaanissa (20.–21.9.) oli esillä kaksi pääteemaa: Monikulttuurisen yhteisön rakentaminen sekä Luomakunta ja kristitty.

Osallistujia puhutti varsinkin yhä ajankohtaisemmaksi ja tärkeämmäksi muuttuva kysymys ihmisen suhteesta luomakuntaan. Yhtä lailla tärkeää oli tutustua kokemuksiin monikulttuurisen kirkon arjesta ja vapaaehtoistyön hedelmistä ja haasteista.

Osallistujien paikan päällä antamassa palautteessa korostui huomio siitä, kuinka tärkeää on kokoontua yhteen jakamaan tietoa ja osaamista ja päästä keskustelemaan toisten kanssa kaikkia koskettavista asioista.

Ortodoksisissa seurakunnissa tehdään paljon hienoja asioita vapaaehtoisvoimin. Osa osallistujista vei seminaareista uusia toimintamuotoja mukanaan kotiseurakuntaan. Esimerkiksi matalan kynnyksen olohuone Kuopiosta ja Oulun diakonia-aamiaiset koettiin helposti mallinnettaviksi muuallekin.

Moni jäi myös pohtimaan, miten luomakunnasta voitaisiin pitää parempaa huolta yksilön ja yhteisön toiminnan kautta. Vuonna 2020 toteutuva ristisaattojen teemavuosi pyrkii tarjoamaan tilaisuuksia sekä henkilökohtaisen luontosuhteen syventämiseen että yhteiseen rukoukseen. Keskustelu teemavuoden toteutuksesta innosti monia suunnittelemaan teemavuoden tapahtumia omaan seurakuntaan.

Seminaarien järjestelyistä vastasivat yhteistyössä kirkon kanssa Filantropia ja PSHV.

Kävitkö seminaarissa, mutta et ole vielä antanut palautetta? Seminaarin palautekysely on avoinna vielä 15.10. asti: https://fi.surveymonkey.com/r/6LHDLR5

Oheisista liitteistä voit käydä lukemassa seminaarien puheenvuoroja. Saatavilla ovat pdf-muodossa seuraavat:

  • Pastori Andrei Verikov: Luomakunta ja kristitty
  • Vapaaehtoistyön koordinaattori Kristiina Aminoff: Luomakunta ja lähimmäinen
  • Pastori Ioannis Lampropoulos: Vapaaehtoistoiminta ortodoksisissa seurakunnissa
  • Pastori Tuomas Kallonen: Luomakunta ja kristitty
  • Rovasti Vesa Takala: Kirkkoliput kylän raitilla
  • Rovasti Rauno Pietarinen: Risti, luomakunta ja kristitty