Ekumeenisen patriarkaatin edustusto uudelle vierailulle Suomeen

Ajankohtaista | 26.09.2019

Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos ja Australian arkkipiispa Makarios tapaavat kaikki kirkkomme esipaimenet perjantaina 27. syyskuuta.

Ekumeenisen patriarkaatin pyhän synodin päätöksellä muodostettu patriarkaalinen eksarkaatti eli virallinen patriarkaatin edustusto vieraili Suomessa ensimmäisen kerran 7.–12. huhtikuuta. Edustustoon kuuluivat Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos ja Khristopoliksen piispa Makarios, jonka Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi valitsi toukokuussa Australian arkkipiispaksi.

Eksarkaatti tapasi sekä arkkipiispa Leon että kaikki Suomen ortodoksisen kirkon piispat, kirkollishallituksen jäsenet sekä monia papiston ja maallikkojen edustajia. Vieraat antoivat havainnoistaan raportin patriarkka Bartolomeokselle.

Vierailun jälkeen arkkipiispa Leo on tavannut patriarkka Bartolomeoksen Konstantinopolissa 21. toukokuuta ja 13. elokuuta. Keskustelujen yhteydessä patriarkka on korostanut valmiuttaan tukea monin eri tavoin Suomen ortodoksista kirkkoa ja sen toimintaa nykypäivän haasteiden keskellä. Samalla hän lupasi, että eksarkaatti vierailee Suomessa uudelleen syksyn 2019 aikana.

Vierailu toteutuu kuluvalla viikolla. Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos ja Australian arkkipiispa Makarios saapuvat Helsinkiin torstaina ja tapaavat kaikki kirkkomme esipaimenet perjantaina 27.9.2019. Eksarkaatin tulkkina ja sihteerinä toimii pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen.

Teksti: Maria Hattunen