Oulun seurakunta hyvästelee Haukiputaalla sijaitsevan rukoushuoneen

Ajankohtaista | 16.09.2019

Lokakuussa purettavan pyhäkön pihalla toimitetaan rukouspalvelus ja vainajien muistolitania torstaina 19.9. kello 15.

Haukiputaan Martinniemellä sijaitseva Apostolien Pietarin ja Paavalin sekä pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen rukoushuone ja sen tontilla oleva huoltorakennus puretaan lokakuussa 2019.

Oulun ortodoksisen seurakunnan seurakunnanvaltuusto päätti rukoushuoneen purkamisesta 17.1.2016 ja kirkollishallitus vahvisti päätöksen 14.6.2016. Pohjois-Pohjanmaan museovirasto antoi purkamista puoltavan lausunnon 28.5.2019. Lopullisen luvan rukoushuoneen ja huoltorakennuksen purkamiselle antoi Oulun kaupungin rakennusvalvonta 6.6.2019.

Syy rukoushuoneen purkamiselle on syksyllä 2015 havaittu vakava sisäilmaongelma. Käytön jatkaminen olisi ollut vahingollista pyhäkössä käyvien ja työskentelevien terveydelle. Perusteellinen kunnostustyö olisi puolestaan vaatinut seurakunnalta niin suurta investointia, että se olisi vaarantanut seurakunnan varsinaisen perustehtävän hoitamisen.

Rukoushuone rakennettiin 1960-luvun alussa palvelemaan satoja Petsamon ja Karjalan evakkoja, jotka tulivat työhön Martinniemen sahalaitokselle. Rauma-Repola lakkautti sahan 1980-luvulla keskittäessään sahaustoimintojaan. Seuraavina vuosikymmeninä sahalla työskennellyt ortodoksinen väestö on pääosin joko siirtynyt tuonilmaisiin tai muuttanut jälkeläisineen Ouluun tai muualle maamme kasvukeskuksiin. Tässä mielessä rukoushuoneen hengellinen tehtävä on tullut päätökseen.

Seurakunta katsoo, että on parempi purkaa korjauskelvoton rakennus, kun jättää se rapistumaan paikoilleen. Jatkossa Haukiputaalla järjestetään jumalanpalveluksia evankelis-luterilaisen seurakuntakeskuksen toimituskappelissa muutamia kertoja vuodessa.

Purettava rukoushuone hyvästellään torstaina 19.9. kello 15 pyhäkön pihalla toimittavalla rukouspalveluksella ja vainajien muistolitanialla, johon osallistuu seurakunnan papiston ohella myös metropoliitta Elia. Oulun seurakunta on kutsunut seurakuntalaisia osoittamaan kiitollisuutta menneistä vuosikymmenistä, muistelemaan rukoushuoneessa aikojen varrella palvelleita ja rukoilleita ja jakamaan yhteistä surua monille rakkaan pyhäkön elinkaaren päättyessä. Tilaisuuden jälkeen seurakunnan edustajat laskevat kukkavihon rukoushuoneen rakentajien muistolle Haukiputaan hautausmaalla.

Pyhäkkö puretaan sen arvoa kunnioittavalla tavalla. Purkutöiden yhteydessä kuvataan, tallennetaan ja kootaan yhteen kaikki rakennuksen historiaan ja rakentamiseen liittyvä tieto sekä kaikki näkyvät ja rakenteisiin mahdollisesti piilotetut yksityiskohdat.