Seminaarin lukuvuosi käynnistyy 11.9.

Ajankohtaista | 10.09.2019

Opiskelupaikan otti tänä syksynä vastaan 13 uutta opiskelijaa.

Seminaarin kirkko ja piha-alue

Itä-Suomen yliopiston lukuvuosi avattiin 5.9. Joensuussa Pyhän Nikolaoksen kirkossa toimitetulla rukoushetkellä. Tällä viikolla käynnistyy myös Ortodoksisen seminaarin lukuvuosi. Lukuvuoden avajaisliturgia toimitetaan Pyhän apostoli Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkossa 11.9. kello 9 alkaen.

Seminaarin kirkon säännölliset jumalanpalvelukset alkavat 12. syyskuuta. Kirkossa toimitetaan maanantaista perjantaihin aamupalvelus kello 7.20, paitsi keskiviikkoisin, jolloin toimitetaan liturgia. Ehtoopalvelus toimitetaan maanantaista torstaihin kello 17.

Seminaarin syyskautta värittävät myös muutamat tutut poikkeukset:

  • Ortodoksisten pappien liitto OPL ry järjestää Joensuussa papiston päivät seminaarin kirkon praasniekan yhteydessä 25.–26. syyskuuta. Vigilia alkaa keskiviikkona kello 17 ja liturgia aamulla kello 9.
  • Jumalanäidin suojeluksen juhla osuu arkipäivälle, joten 30.9. kirkossa toimitetaan vigilia kello 17 ja 1.10. liturgia kello 8.
  • 2.11. vietettävää Karjalan valistajien juhlaa on seminaarilla juhlistettu viime vuosina kokoöisellä jumalanpalveluksella. Näin tänäkin vuonna. Palvelus alkaa 1.11. kello 16, jolloin toimitetaan pieni ehtoopalvelus ja vedenpyhitys. Sen jälkeen ovat vuorossa ehtoopalvelus, aamupalvelus ja liturgia.
  • Perjantaina 8.11. kirkossa vietetään pyhien ylienkelien Mikaelin, Gabrielin ja Rafaelin sekä muiden ruumiittomien voimien juhlaa. Liturgia alkaa kello 8.
  • Jumalansynnyttäjän temppeliinkäynnin juhlan vigilia toimitetaan kirkossa 20.11. kello 17 ja liturgia 21.11. kello 8.
  • Lukukauden päätösliturgia toimitetaan torstaina 12.12. kello 9.

Uusia opiskelijoita kaikkiin suuntautumisvaihtoehtoihin

Kaikkiaan 13 opiskelijaa aloittaa tänä syksynä ortodoksisen teologian opinnot Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa. Heistä 9 opiskelee teologin suuntautumisvaihtoehdossa, kolme opetusalan suuntautumisvaihtoehdossa ja yksi kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdossa.

Ortodoksisen teologian opinnoista kiinnostuneiden on hyvä huomata, että ensi keväänä ei ole hakua kandidaatin ja maisterin tutkintoa suorittamaan, sillä kevään 2020 yhteyshaussa toteutuu ainoastaan maisterihaku. Kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtavaan koulutukseen voi hakea seuraavan kerran vasta keväällä 2021.

– Avoimen yliopiston väylä on monille sopiva tapa päästä teologian opinnoissa alkuun. Jos opiskelupaikka jäi nyt saamatta tai haku kiinnostaisi ensi keväänä, kannattaa tutustua tähän mahdollisuuteen, muistuttaa ortodoksisen seminaarin johtaja, pastori Mikko Sidoroff.

Teksti ja kuva: Maria Hattunen