Valamon vanhuksen kirjeitä äänikirjana

Ajankohtaista | 03.09.2019

Valamon luostarin kustantaman äänikirjan kuuden levyn kokonaisuus on toteutettu ammattilaisäänin.

Tänä kesänä pyhien joukkoon liitetyn pyhittäjä Johannes Valamolaisen kirjeet ovat monille tuttua ja rakasta luettavaa. Nyt kirjeisiin voi tutustua myös äänikirjana, jonka dramaturgiasta ja ohjauksesta ovat vastanneet Annina Holmberg ja Taina West.

Vaikka isä Johannes eli luosta­rissa lähes koko elämänsä, 68 vuotta, hän ei ollut silti maailmasta vieraantunut, vaan seurasi tarkkaan, millaista elämää hänen hengelliset opetuslapsensa elivät. Isä Johannes myötäeli ihmisten iloissa ja suruissa ja oli aina valmis opastamaan, mikäli häneltä neuvoja kysyttiin. 

Ja niitä kysyttiin! Häneltä kysyttiin kirjeitse neuvoa lähes kaikkiin ihmiselämään liittyviin asioihin avioliitosta alkoholiin, mutta eniten rukouksesta. Miten pitää rukoilla, kuinka usein pitää rukoilla ja pitääkö rukouksen tuntua jossain tai joltain. 

Rukouksen ongelmiin skeemaigumenilla oli vastauksia, mutta kuten hän aina korosti, ei jäykkiä neuvoja, vaan ohjeita. Tärkeintä on rukoilla, pyhittäjä opetti. Kaikkein tärkein on Jeesuksen rukous: ”Herra Jeesus Kristus Jumalan poika, armahda minua syntistä.” 

Kirjeensä isä Johannes päätti usein allekirjoituksella ”syntinen skeemaigumeni Johannes” tai ”ansioton kanssarukoilija”. Tällaisilla alle­kirjoituksilla hän teki tiettäväksi, ettei arvoasemastaan huolimatta ollut sen pyhempi tai synnittömämpi kuin kukaan mukaan, pikemminkin päinvastoin. Yksi rukouksen peruspilareista oli nöyryys Jumalan edessä. 

Äänikirjan levyillä kuullaan äänityön ammattilaisia. Lukijoina toimivat Hannu-Pekka Björkman, Samuli Edelmann, Annina Holmberg, Kai Hyttinen, Heidi Krohn, Johannes Lahtela, Eeva Litmanen, Sari Mällinen, Marja Packalen, Jukka Puotila, Anna-Leena Sipilä, Anna-Sofia Tuominen, Leena Uotila ja Taina West.

Äänikirjaa on saatavilla Valamon luostarin uudistetusta verkkokaupasta: https://webtuohus.valamo.fi/tuote/19150715