Kuulkaamme!

Ajankohtaista | 28.08.2019

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on antanut 24.8. Amazonin maastopaloihin liittyvän julkilausuman, jossa hän kutsuu meitä pohtimaan tarkasti elämäntapaamme.

Metsäpalo

Viime viikkoina planeettaamme, aina Amazonin sademetsistä ja Afrian aavikoilta ja normaalisti lumipeitteisilltä alueilta kuten arktiselta alueelta ja Alaskasta aina kauas Espanjaan ja Siperiaan saakka, ovat koetelleet äärimmäiset helleaallot ja laajamittaiset maastopalot. Kuukausien ajan olemme kokeneet ennätyslämpötiloja ja ennennäkemättömiä helleaaltoja, joiden seurauksena miljoonia eekkereitä maata on tuhoutunut ja miljoonien ihmisten elämä järkkynyt. Lisäksi näiden palojen ja myrskyjen voima on kasvamassa ja kiihtymässä, vaatien meiltä tilanteen kriittisyyden ja vakavuuden mukaisia muutoksia.

Tiedemiehet varoittavat vastaavien palojen uhasta maailman ekosysteemeille, jotka ovat jo entisestään uhanalaisia ja haavoittuvaisia. Näiden palojen vaikutus voi tuntua sukupolvien ajan; ne muuttavat maaperää, infrastruktuuria ja myös meitä ihmisiä. Puut ovat välttämättömiä maaperälle; ne ovat välttämättömiä niin eloonjäämisemme kuin sielujemmekin näkökulmasta. Puiden arvo ei ole vain niiden esteettisessä kauneudessa tai taloudellisessa hyödyssä, vaan ne ovat keskeinen puolustuksemme ilmastonmuutosta vastaan. Puiden istuttaminen on toki kiitettävää, mutta lopulta puiden hakkuun vähentäminen lienee tehokkain keino vastata ilmaston lämpenemiseen.

Vaikka nämä maastopalot eivät olisi kokonaan tai yksinään ilmastonmuutoksen syytä tai seurausta, maailman onnettomat tapahtumat ovat kiistatta ja epäilemättä hälytyskellojen ääniä hiilidioksidipäästöjen nousevan tason välittömistä ja vakavista seurauksista. Vähintäänkin nämä ääri-ilmiöt pakottavat meidät kohtaamaan luonnon perustavan haurauden, planeettamme rajalliset resurssit ja luomakunnan erityislaatuisen pyhyyden.

Syyskuun 1. päivänä julkituotavassa ensyklikassa tulemme linjaamaan erilaisia aloitteita ja toimintamalleja, joita Ekumeeninen patriarkaatti on johtanut viimeisten 30 vuoden aikana sekä huomioimaan ortodoksisen kirkon kahden tuhannen vuoden mittaisessa perinteessä esitettyjä periaatteita ja näkemyksiä Jumalan luomakunnasta huolehtimisesta.

Rukoilemme kaikkien niiden puolesta kaikkialla maailmassa, joiden elämää tulet uhkaavat. Kutsumme kaikkia uskovaisia ja kaikkia hyvää tahtovia ihmisiä pohtimaan tarkasti elämäntapaamme: mitä kulutamme ja mitkä asiat ovat meille lopulta tärkeitä. Jumalallisen liturgian sanoin: ”Kuulkaamme! Seisokaamme pelvossa!

Fanarissa 24.8.2019

Käännös: Ari Koponen