Kolttien suuri juhla

Ajankohtaista | 22.08.2019

Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaelluksen yhteydessä vietetään kolttien uudelleenasuttamisen 70-vuotisjuhlaa.

Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus

Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellukseen on jo vuosien ajan osallistunut eri puolilta Suomea yhteen kokoontuva pyhiinvaellusjoukko. Matkan organisoi Pyhien Sergei ja Herman Valamolaisen Veljeskunta, PSHV ry. Tänä vuonna kaikki pyhiinvaeltajat kunnioittavat yhdessä kolttakansan evakkotaivalta ja asettumista uusille asuinsijoille Lapin perukoille. 

– Lapissa arvostetaan sitä, että kirkkomme sisälähetysjärjestö tuo pyhiinvaeltajia pohjoisimpaan Suomeen joka vuosi. Liikkeelle lähtemisessä on aina oma vaivansa, mutta juuri se on pyhiinvaelluksen ajatus. Tavallisten ihmisten ensimmäiset pitkät matkat vuosisatoja sitten olivat pyhiinvaelluksia. Huvin vuoksi ei lähdetty mihinkään, mutta pyhiin juhliin ja pyhille paikoille lähteminen oli käytännön toimi, jolla haluttiin saada muutos elämään. Oli käännyttävä pois arkisesta rutiinista ja tehtävä jotakin aivan muuta. Samalla hengellinen elämä kääntyy maallistumisesta kohti Jumalan valtakunnan kirkkautta, kertoo rovasti Rauno Pietarinen Lapin seurakunnasta.

Juhlaa perjantaista sunnuntaihin

70-vuotisjuhla alkaa jo perjantaina 23.8. Norjan puolella Neidenissä klo 17 Suomen aikaa toimitettavalla vedenpyhityksellä. Lauantaina 24.8. liturgian Sevettijärvellä toimittaa Oulun metropoliitta Elia yhdessä muiden kirkkomme toimessa olevien piispojen, papiston ja kirkkokansan kanssa. Opetuspuheen liturgiassa pitää arkkipiispa Leo. Yleisradio nauhoittaa liturgian ja se lähetetään radiossa seuraavana päivänä.

Lauantaina Sevettijärvellä järjestettävä päiväjuhla sisältää musiikkia, tervehdyksiä ja tietenkin katrillia. Juhlan avaa kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff, joka on myös Lapin seurakunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Lauantain tapahtumiin odotetaan yli 400 vierasta. Kunniavieraina paikalle on kutsuttu kaikki iäkkäät kolttasaamelaiset. Iltapäivällä Sevettijärven kirkon äärellä paljastetaan sankarivainajien muistomerkki. Kyseessä ovat Suonikylän, Petsamon ja Paatsjoen sankarivainajat, joiden kaikkien haudat jäivät luovutetulle alueelle.

Lauantai-ilta jatkuu Sevettijärvellä iltaohjelmalla, jossa on mm. Jaakko Gauriloffin Jaakko 80 vuotta -konsertti. Lauantai-iltana Ivalon kirkossa toimitetaan suuri ehtoopalvelus kaikkien Lapin pyhien muistolle.

Sunnuntain piispalliset palvelukset toimitetaan Nellimin kirkossa.

Kolttakansan pitkä evakkotaival

Suomelle aiemmin kuuluneen Petsamon alueen kolttien evakkotaival oli pitkä. Suonikylän, Petsamon ja Paatsjoen siidoista evakkotielle joutuneet koltat elivät tilapäisillä asuinpaikoilla aina 1940-luvun loppupuolelle saakka. Valtion koltille rakentamat talot alkoivat valmistua 1949 ensin Nitsijärvelle ja siitä kohti Sevettijärveä sekä myös Nellimin seudulle, Keväjärvelle ja Pikku-Petsamoon aivan Ivalon laidalle. Kiinteistöjen omistusoikeudet siirtyivät koltille vasta 10 vuotta myöhemmin ja kolttatiloissa oli 50 vuoden myyntirajoitus muille kuin kolttasaamelaisille.

Kolttien uudelleen asuttamista juhlittiin ensimmäisen kerran vuonna 1979, kun Lapin silloinen kirkkoherra Markus Petsalo järjesti asuttamisen 30-vuotisjuhlan. Tuolloin ristisaatto lähti jalkaisin Nitsijärveltä ja kulki 30 km talosta taloon päätyen lopulta Sevettijärvelle. Sen jälkeen juhlaa onkin vietetty Sevettijärvellä tasakymmenvuosina,

Nyt vietettävää 70-vuotisjuhlaa ovat Lapin ortodoksisen seurakunnan lisäksi järjestämässä Kolttien kyläkokous, Kolttakulttuurisäätiö, paikalliset kyläyhdistykset, urheiluseura Sevetin Peurat ry ja Sevettijärven koulu, joka myös viettää 70-vuotisjuhlaansa. Kalevala Koru on julkaissut juhlavuoden kunniaksi Petsamon kolttakorut -sarjan. Kuluva vuosi on myös UNESCO:n ja YK:n alkuperäiskansojen kielten juhlavuosi.

Teksti: Rauno Pietarinen / Maria Hattunen
Kuva: Lapin ortodoksinen seurakunta