Viimevuotiset stuertit suosittelevat pestiä nuorille

Ajankohtaista | 19.08.2019

15–24 -vuotiaat voivat hakeutua marraskuisen kirkolliskokouksen stuerteiksi 15.9. saakka.

Täysistunto 2018

Hakuaika kirkolliskokouksen stuerttitehtäviin on menossa paraikaa. Jokaisesta hiippakunnasta valitaan hakemusten perusteella enintään kaksi 15–24 -vuotiasta stuerttia, jotka osallistuvat kirkolliskokoukseen Valamon luostarissa 25.–28.11.2019.

Ensimmäiset kirkolliskokousstuertit työskentelivät kokouksessa viime syksynä. Mukana olivat Hannu Oikarinen, Mikael Honkaselkä, Nicos Doukas, Konsta Hyvönen ja Joni Miettinen. Kaikki suosittelevat pestiä lämpimästi muille nuorille.

– Työnkuvamme oli varsin kirjava. Se sisälsi kokoustilojen siistimistä, kopiointityötä, tavaroiden hakua sekä kaikkien täysistuntojen ja jumalanpalvelusten striimaamista ja niissä auttamista. Työhön sisältyi myös viestintään liittyviä tehtäviä: esimerkiksi somepäivitysten tekoa ja valokuvausta. Aikaa jäi kuitenkin myös saunomiseen, keskinäiseen ajatustenvaihtoon ja Valamon näyttelyihin tutustumiseen, kertoo Konsta Hyvönen.

Viiden päivän pesti opetti paljon kirkon toiminnasta.

– Meille esiteltiin kaikki valiokunnat ja jokaisessa saimme myös kertoa omista kokemuksistamme ja ehdotuksistamme. Tuntui siltä, että toimimme kokouksessa nuorten äänenä ja sitä ääntä myös kuunneltiin tarkalla korvalla, toteaa Hyvönen.

Kokouksen päätteeksi toimitettiin piispan vaali.

– Vaalitilaisuus oli jännittävä ja mielenkiintoinen. Äänet laskettiin paikan päällä kirkossa ja tulos selvisi heti. Kuopion ja Karjalan metropoliitaksi valittiin piispa Arseni, muistelee Hyvönen.

Joni Miettinen vaikuttui siitä, kuinka yhteiset päätökset syntyvät.

– Kokemus oli todella antoisa. Oli hienoa seurata kirkolliskokousta aitiopaikalta. Huomasin, miten eri mielipiteistä huolimatta käsiteltyihin asioihin saatiin loppujen lopuksi asianmukainen ja yhteinen ratkaisu. Suosittelen lämpimästi hakemaan tehtävään.

Myös Nicos Doukas muistelee kirkolliskokousviikkoa mukavana kokemuksena.

– Olen kiitollinen siitä, että olen saanut nuorena ortodoksina mahdollisuuden osallistua kirkolliskokouksen toimintaan. Kirkko on aina ollut eri tavoin läsnä elämässäni, joten oli mukavaa saada osallistua sen toimintaan myös omalla työpanoksella. Kokemus oli myös hengellisesti antoisa, joten osallistuisin mielelläni toistekin.

Mikael Honkaselkä kertoi oppineensa katsomaan asioita monesta eri näkökulmasta.

– Näimme läheltä, miten kirkkoamme koskevat päätökset syntyvät ja miten kirkolliskokous toimii. Erilaisten mielipiteiden kuuleminen antoi myös uusia näkökulmia asioihin.

Hannu Oikariselle kokemus oli kahdella tavalla avartava, sillä hän oli Valamossa ensi kertaa.

– Valamo antoi mahdollisuuden tutustua kirkkomme hengellisyyteen, kun taas kirkolliskokous antoi laajempaa näkemystä kirkon hallinnollisesta puolesta. Yleensä kirkkoa ajatellessa mieleen tulevat vain jumalanpalvelukset ja nuorisotoiminta, mutta kirkolliskokouksen nähtyäni ymmärrän, kuinka tärkeä tämäkin kirkon osa on ja miten kirkon olisi todella vaikeaa toimia ilman sitä.

Kirkon päätöksentekoon liittyvät myös tänä syksynä toimitettavat seurakunnanvaltuustovaalit, joissa pääsevät ensi kertaa äänestämään myös 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet. Kokemus kirkolliskokouksesta avasi uuden näkökulman myös näihin vaaleihin.

– Kaikkia päätöksenteko ei ehkä kiinnosta, mutta sanotaanko näin, että päätökset koskevat sekä sinua että läheisiäsi ja niihin on mahdollista vaikuttaa, summaa Konsta Hyvönen.

Kirkolliskokouksesta voi lukea lisää täältä: https://ort.fi/hallinto-ja-paatoksenteko/kirkolliskokous
Lisätietoa stuertiksi hakeutumisesta: https://ort.fi/uutishuone/2019-07-22/kirkolliskokouksen-stuerttihaku-kaynnistyy

Teksti: Konsta Hyvönen / Maria Hattunen