”Herran palvelija elämänsä loppuun saakka”

Ajankohtaista | 13.08.2019

Edelleen ahkerasti palveluksia toimittava rovasti Martti Honkaselkä vietti kesällä papiksivihkimisensä 50-vuotisjuhlaa.

Isä Martti Honkaselkä pitämässä opetuspuhetta

Rovasti Martti Honkaselän papiksivihkimisen 50-vuotisjuhlaa vietettiin Kazanilaisen Jumalanäidin ikonin praasniekan yhteydessä Loviisan kirkossa 8.7.2019. Isä Martti ja koko perhe muistaa kiitollisena Kotkan ja Loviisan kirkkojen staarostoja ja seurakuntalaisia, jotka tekivät juhlasta ikimuistoisen.

Jalasjärvellä vuonna 1942 syntyneen isä Martin juuret on Karjalassa, isän puolelta Salmin Rajaselässä, äidin puolelta Aunuksen Karjalassa Suurmäessä. Työ karjalaisten parissa onkin uran aikana ollut erityisen lähellä sydäntä ja livvin kieli tuttua jo kotoa.

Elämään kirkon yhteydessä isä Martti tottui jo lapsena. Lapsuudesta ovat mieleen jääneet erityisesti kirkko ja jumalanpalvelukset, jotka olivat karjalaisia yhdistävä tekijä. Lukion ja asepalveluksen jälkeen hän ei muita vaihtoehtoja miettinytkään, vaan tie vei pappisseminaariin, josta hän valmistui vuonna 1966. Muutaman vuoden uskonnonopettajana toimimisen jälkeen piispa Aleksanteri vihki hänet papiksi 6.7.1969.

Pappina isä Martti toimi ensin I piirin matkapappina vuosina 1975–77 ja sen jälkeen Nurmeksen kirkkoherrana huhtikuuhun 2001 saakka. Rovastiksi isä Martti vihittiin vuonna 1990.

Antoisinta papin työssä isä Martin mukaan on ollut se, että voi tukea ja auttaa lähimmäisiään heidän erilaisissa elämänvaiheissaan keskustelujen, papillisten toimitusten ja sakramenttien kautta.

Papillinen palvelutyö Haminan ja Kotkan seurakunnissa jatkuu edelleen. Isä Martti on tullut kirkkokansalle tutuksi myös Kuopion seurakunnan alueella, jolla hän palvelee usein esimerkiksi joulu- ja pääsiäisajan juhlajumalanpalveluksissa.

Jumalanpalveluksia isä Martti toimittaa omien sanojensa mukaan edelleen mielellään, kun kerran Luoja on terveyttä antanut.

– Mielestäni pappeuden sakramenttiin vihitty on Herran palvelija elämänsä loppuun saakka, tiivistää isä Martti.

Teksti: Eija Honkaselkä / Maria Hattunen
Kuva: Eija Honkaselkä