Uusia seinämaalauksia Ylienkeli Mikaelin kirkkoon

Ajankohtaista | 23.07.2019

Työ alkoi alttarin sivuseiniltä kesäkuussa ja jatkuu tulevina vuosina alttarin kattoon ja lopulta myös kirkkosalin puolelle.

Kuva maalaushankkeen etenemisestä

Saimaan seurakunnan Mikkelissä sijaitsevan Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkon alttariin tehtiin kesäkuussa uusia seinämaalauksia. Työ alkoi alttaripäädystä ja alustavan suunnitelman mukaan kirkon maalaamista jatketaan ensi kesänä alttarin kattoon ja tulevina vuosina kirkkosalissa. Työn tekevät Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja ikonimaalari Jyrki Pouta.

Tämä on pyhäkköön kokoontuvalle kirkkokansalle varmasti erityisen mieluisa uutinen, sillä kirkkoa ja eritoten sen alttaria on koetellut lyhyen ajan sisällä kaksi merkittävää onnettomuutta: ensin alttarin sivuhuoneesta alkanut tulipalo ja pian sen jälkeen kirkon vieressä tapahtunut vesiputken vaurioituminen, joka olisi voinut aiheuttaa suuren korjaustarpeen, mikäli vesi olisi valunut kirkon alle. Pahimmilta mahdollisilta tuhoilta vältyttiin kuitenkin molemmissa tapauksissa ja nyt saadaan uutisoida kirkon kaunistamisesta Jumalan kunniaksi.

Nyt alttarin sivuseinille valmistuneet maalaukset jatkavat ikonimaalari Petros Sasakin aikanaan aloittamaa kirkon seinämaalausprojektia. Sasakin maalaus poikkeaa monelta osin vanhasta kirkkoperinteestä aiheiden osalta. Metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan mukaan aiempaan kokonaisuuteen sopivia aiheita oli siksi vaikea hahmotella. Kirkkosalin puoleisissa seinämaalauksissa tulevat jatkossa näkymään muiden muassa ylienkeli Mikaeliin liittyvät ihmeet ja tapahtumat.

Alttarin puolella yhdeksi aiheeksi valikoitui "Profeetta Mooseksen näky". Kuultuaan Jumalan äänen palavasta, mutta tulessa kulumattomasta pensaasta Mooses riisuu kengät jalastaan – teko viittaa paikan pyhyyteen. Toisena aiheena on ”Esi-isä Aabrahamin uhri”, jossa Jumalalle kuuliaisena Aabraham on valmis uhraamaan poikansa Iisakin. Enkeli estää kuitenkin teon. Aihe muistuttaa alttarin merkityksestä uhripaikkana.

Maalausurakka on ainutlaatuinen tapaus Suomessa, koska kauttaaltaan maalattuja kirkkoja on vain pieni joukko; Joensuu, Iisalmi, Kajaanin, Espoo ja Järvenpää. Tässäkin joukossa Mikkelin ylienkeli Mikaelin kirkko tulee tekemään historiaa, ollen Tapiolan kirkon rinnalla ainoita kokonaan suomalaisten ikonimaalareiden maalaamia kirkkoja. Kirkon maalaustyö on näin tärkeä virstanpylväs paitsi Mikkelin ortodokseille, myös koko Suomen ortodoksiselle kulttuurille.

Kuva: Saimaan ortodoksinen seurakunta