Johannes Sonkajanrantalaisen pyhien joukkoon liittäminen 12.-13.7.

Ajankohtaista | 09.07.2019

Lauantaina toimitettavaa liturgiaa voi seurata suorana verkkolähetyksenä kirkon sivuilta. 

Pyhän Profeetta Hannan kirkko

Joensuussa, Ilomantsin Kokonniemessä ja Sonkajanrannalla sijaitsevassa Pyhän profeetta Hannan kirkossa toimitetaan 12.–13.7. jumalanpalvelukset, joiden myötä Johannes Karhapää liitetään pyhien joukkoon nimellä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen. Palveluksiin osallistuvat kaikki kirkkomme toimessa olevat piispat.

Perjantai: Kaksi panihidaa ja juhlavigilia

Perjantaina pyhälle toimitetaan kaksi muistopalvelusta.

Ensimmäisen näistä toimitetaan kello 11 Joensuun Siilaisilla pyhän teloituspaikalla (karttalinkki, opasteet Noljakantieltä Punaisten hautamuistomerkki 1918). Palveluksen toimittaa kirkkoherra Tuomas Järvelin yhdessä Joensuun seurakunnan muun papiston kanssa.

Toinen panihida toimitetaan kello 14 Ilomantsin Kokonniemessä pyhän haudalla. Palveluksessa muistetaan myös pyhän läheisiä: vanhempia, puolisoita ja lapsia. Palveluksen toimittaa kirkkoherra Ioannis Lampropoulos ja kuoroa johtaa kanttori Riikka Patrikainen.

Kello 17 alkaa Sonkajanrannalla Pyhän profeetta Hannan kirkossa (kuvassa yllä) juhlavigilia, jonka toimittaa metropoliitta Arseni. Kuoroa johtaa dir.cant. Petri Nykänen. Tämän palveluksen myötä käynnistyy marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen julkinen liturginen kunnioittaminen.

Palveluksessa käytetään piispainkokouksen 2.5. hyväksymiä jumalanpalvelustekstejä. Polyeleon alkaessa pyhän alttarissa siunattu ikoni kannetaan kunnioitettavaksi keskelle kirkkoa.

Marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen ikoni ja poimintoja jumalanpalvelusteksteistä julkaistaan kirkon sivuilla vigilian jälkeen. Pyhän ikonista on tekeillä myös painokuvaikoni.

Lauantai: Liturgia, lounas ja akatistos

Lauantaina kello 10 alkaa Sonkajanrannan Pyhän profeetta Hannan kirkossa liturgia, jonka toimittaa arkkipiispa Leo yhdessä muun papiston kanssa. Palveluksessa pidetään marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaista koskeva opetuspuhe ja luetaan hänen elämäkertansa.

Koska kirkko on verrattain pieni, järjestäjät pyrkivät huolehtimaan siitä, että palvelusta voi seurata äänentoistolaitteiden kautta myös pyhäkön ulkopuolella. Ne, jotka eivät pääse paikalle, voivat seurata palvelusta kirkon etusivulta löytyvän suoran videolähetyksen kautta.

Palveluksen jälkeen – noin kello 13 – kirkkokansalle on tarjolla kenttälounas (vapaaehtoinen maksu).

Ruokailun jälkeen – noin kello 14.30 – toimitetaan akatistos marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaiselle. Palveluksen toimittaa Joensuun seurakunnan papisto ja kirkkokansan laulua johtaa kanttori Olga Grinevich.

Kysy yhteiskuljetuksista, tarjoa kyytiä

Juhlan aikataulu on suunniteltu niin, että siirtymiin paikasta toiseen on riittävästi aikaa. Ilomantsin Kokonniemeen ja Sonkajanrannan kirkkoon on kuitenkin vaikea kulkea julkisilla, joten ainakin Joensuun seurakunta aikoo järjestää yhteiskuljetuksen lauantain liturgiaan. Tästä saa pian lisätietoa seurakunnan sivuilta.

Yhteiskyytejä saattaa olla suunnitteilla muissakin seurakunnissa, joten kannattaa seurata oman seurakunnan ilmoittelua.

Autoilijat huomio: Jos omasta seurakunnasta ei olla järjestämässä yhteistä kuljetusta palveluksiin, niin muistakaa tarjota kyytiä muillekin!

Kuva: Pyhän profeetta Hannan kirkko Sonkajanrannalla