Pappien liiton syyspäivät Joensuussa 25.–26.9.

Tapahtuma | 13.06.2019
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Ortodoksisten pappien liitto on kutsunut vieraaksi Ekumeenisen patriarkaatin ylidiakoni John Chryssavgiksen.

Ortodoksisten pappien liiton syyspäivät järjestetään Joensuussa 25.–26.9. pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin praasniekan yhteydessä.

Pappien liiton vieraana on tänä vuonna Ekumeenisen patriarkaatin ylidiakoni John Chryssavgis. Chryssavgis on syntynyt Australiassa ja opiskellut teologiaa Ateenan yliopistossa ja New Yorkissa pyhän Vladimirin seminaarissa. Väiteltyään tohtoriksi Oxfordon yliopistosta hän on toiminut erilaisissa opetustehtävissä ympäri maailmaa.

John Chryssavgis toimii Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen teologisena neuvonantajana ympäristökysymyksissä. Hän on kirjoittanut yli kolmekymmentä kirjaa ja artikkelia eri kielillä.

Suomen vierailullaan Chryssavgis luennoi Joensuussa kahdesta eri aiheesta: ympäristöteologiasta ja primaatista.

Maailma katsoo silmästä silmään ekologista kriisiä, joka on Chryssavgiksen ajattelussa pohjimmiltaan hengellinen kriisi. Miksi ekologiasta ja ympäristöasioista on tullut ekumeenisen patriarkaatin yksi keskeisimmistä agendoista?

Chryssavgiksen uudemmat julkaisut ja opukset pohtivat primaattia, sen historiaa ja merkitystä tänä päivänä. Tulkintaa ohjaavat historialliset dokumentit ja kirkon pyhät kanonit. Kysymys kirkon primaatista on yksi kristikunnan arkaluontoisimmista asiakokonaisuuksista.

Syyspäivillä kuullaan myös kommenttipuheenvuoro läntisen osaston systemaatisen teologian professorilta Antti Rauniolta. Helsingin yliopistossa teologian tohtoriksi väitellyt Raunio on toiminut enimmäkseen tutkijana ja opetustehtävissä Helsingissä ja Joensuussa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat olleet mm. reformaatioteologian patrististiset vaikutteet, sosiaalietiikka, hermeneutiikka ja ekumeeninen teologia.

Tarkemmat ilmoittautumisohjeet ja ohjelma lähetetään jäsenkirjeessä elokuun alussa pappien liiton jäsenille. Päivien ohjelma julkaistaan elokuussa myös kirkon sivuilla, sillä luennot ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.