Luostarikirkkojen kellot kutsuvat

Ajankohtaista | 12.06.2019

Sekä Valamon että Lintulan jumalanpalvelus- ja elämystarjonta on kesällä huipussaan.

Tienviitta Paraskevan tsasounalle

Heinävedellä sijaitsevissa Valamon ja Lintulan luostareissa kesä tuo mukanaan viikottaisia lisäyksiä jumalanpalvelusjärjestykseen. Myös matkailijoille suunnatut palvelut ovat kesäaikaan monipuolisimmillaan molemmissa luostareissa. Tervetuloa tutustumaan!

Valamon molebenit viikolla pääkirkossa, viikonloppuisin vanhassa kirkossa

Valamon luostarissa toimitetaan 15.6.–15.8. välisenä aikana päivittäin kello 12 moleben eli rukouspalvelus luostarin muiden päivittäisten palvelusten lisäksi. Noin puolen tunnin mittainen palvelus toimitetaan maanantaista perjantaihin pääkirkossa, lauantaisin ja sunnuntaisin palvelus toimitetaan monien Valamon kävijöiden erityisesti rakastamassa vanhassa kirkossa eli Kaikkien Valamon pyhien kirkossa.

Ristisaatto Lintulasta Valamoon 11.7.

Torstaina 11.7. on ohjelmassa vuotuinen ristisaatto Valamosta Lintulaan Jumalanäidin konevitsalaisen ikonin kunniaksi. Ristisaattoon voi osallistua joko kävellen tai laivalla. Laivamatkustajien on varattava lippunsa ennakkoon Valamon myyntipalvelusta (p. 017 5701 510), sillä paikkoja on rajoitetusti. Laiva lähtee Valamon rannasta kello 10.

Kävellen osallistuvat lähtevät matkaan jo kello 7.30. Kävelijöille on tarjolla evästä sekä meno- että paluumatkalla, eväspaketti maksaa 5€ ja se maksetaan huoltopisteelle käteisellä. Lisäksi jokaisen kävelijän on hyvä varata mukaan juotavaa ja säänmukaiset varusteet. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita kävellen osallistuvilta.

Ristisaatto saapuu Lintulaan noin kello 13. Ikoni kannetaan luostarin portilta kirkkoon sisariston tekemän kukkamaton yli. Kirkossa toimitetaan heti saaton saavuttua rukoushetki ja sen jälkeen on mahdollista osallistua kenttäruokailuun. Kello 14.30 toimitetaan akatistos Jumalanäidille Lintulan pääkirkossa.

Lintulan kahvio ja myymälä avoinna, akatistokset sunnuntaisin ja tiistaisin

Lintulan kahviossa ja kaupassa kesäkausi alkoi jo sunnuntaina 2. kesäkuuta. Molemmat palvelevat matkailijoita ja pyhiinvaeltajia päivittäin kello 10–18 elokuun loppuun saakka.

Akatistoksia toimitetaan Lintulassa kesäaikaan kahdesti viikossa. Pääkirkossa toimitetaan akatistos vaihtuvalle pyhälle sunnuntai-iltaisin kello 18 alkavan ehtoopalveluksen päätteeksi. Hautausmaan tsasounassa puolestaan veisataan akatistos Jumalansynnyttäjälle tiistai-iltaisin kello 20.30.. Ehtoopalvelus tai vigilia toimitetaan pääkirkossa kesäaikaan päivittäin kello 18, aamupalvelus arkisin kello 6. Liturgia pyritään toimittamaan kolmesti viikossa: keskiviikkoaamuisin kello 6 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 8.

Luostarien praasniekat

24.6. Johannes Kastajan tsasounan praasniekka (Valamo)
Valamon hautausmaan vieressä sijaitsevan tsasounan praasniekka alkaa pääkirkossa toimitettavalla liturgialla kello 9. Kello 13 toimitetaan ristisaatto pääkirkosta Johannes Kastajan tsasounalle, jossa pieni vedenpyhitys ja rukouspalvelus pyhittäjä Johannes Valamolaisen haudalla.

26.7. Pyhittäjämarttyyri Paraskeva (Lintula)
Pyhittäjämarttyyri Paraskevan muistopäivänä 26.7. Koskijärven rannassa sijaitsevalle tsasounalle kuljetaan ristisaatossa ja sen edustalla toimitetaan vedenpyhitys.

28.7. Kaikkien Valamon pyhien juhla (Valamo)
Kaikkien Valamon pyhien kirkon (eli ns. vanhan kirkon) praasniekka alkaa pienellä vedenpyhityksellä kello 8.15 ja jatkuu liturgialla noin kello 9. Kello 12 kirkossa toimitetaan moleben.

6.8. Herramme Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen (Valamo)
Valamon pääkirkon praasniekka alkaa liturgialla kello 9. Palveluksen päätteeksi ristisaatto laivarantaan, jossa pieni vedenpyhitys. Kirkkoon palattua uudishedelmien siunaus.

9.8. Pyhittäjä Herman Alaskalainen (Valamo)
Hautausmaan tsasounan praasniekkaliturgia ja pieni vedenpyhitys toimitetaan hautausmaalla Herman Alaskalaisen tsasounassa kello 9.

Valamon näyttelytarjonta

Valamon luostariin on avattu Luostarimuseo, joka kertoo luostarin historiasta maalauksin, esinein ja valokuvin.

Valamon luostarin kulttuurikeskuksen suuressa salissa on koko kesän avoinna kevättalvella avautunut ikoninäyttely Yhteiset pyhämme jakamattoman kirkon ajalta.

Valamon kirjastossa on esillä pyhittäjä Johannes Valamolaisen ympärille koottu näyttely.

Näyttelyt ovat avoinna maanantaista lauantaihin kello 10–17, sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä kello 12–17.

Heinäveden Musiikkipäivien konsertit Valamossa

Osa Heinäveden Musiikkipäivien ohjelmatarjonnasta sijoittuu tänäkin kesänä Valamon luostariin.

Lauantain 29.6. konsertissa ”Puhtaan luonnon puolesta — sanoin ja sävelin!” esiintyvät Kuhmon kamarimusiikin luoja, sellotaiteilija Seppo Kimanen ja viulutaiteilija Yoshiko Arai sekä pianisti Joel Papinoja, sopraano Marika Hölttä, tenori Juho Punkeri ja baritoni Juhana Kotilainen.

Ortodoksista musiikkia kuullaan Valamon kirkossa sunnuntaina 30.6., kun Krysostomos Ensemble konsertoi Larissa Qvintus-Petsalon johdolla.

Valamossa järjestettäviin konsertteihin lippuja myydään mm. Valamon luostarin vastaanotossa (p. 017  5701 810).