Kirkkomusiikin ja kulttuurikeskuksen juhlaa Joensuussa

Ajankohtaista | 10.06.2019

Arkkipiispa Leo osallistuu 12.6. Ortodoksisen kulttuurikeskuksen 10-vuotisjuhlaan ja isännöi kirkkomusiikkikonferenssin iltavastaanottoa seminaarilla.

Kulttuurikortteli

Ortodoksisen kulttuurin säätiön omistama, Joensuussa sijaitseva Ortodoksinen kulttuurikeskus siunattiin käyttöön elokuussa 2009. Keskuksen 10-vuotisjuhlaa vietetään yläkerran suuressa salissa 12.6. kello 15 alkaen. Tilaisuus alkaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon yhdessä muun papiston kanssa toimittamalla kiitosrukoushetkellä.

Myöhemmin illalla arkkipiispa Leo osallistuu keskiviikkoillan ehtoopalvelukseen ja isännöi sen jälkeen Suomen ortodoksisen kirkon puolesta Joensuussa 10.-16.6. järjestettävän kansainvälisen kirkkomusiikkikonferenssin vieraille suunnattua vastaanottoa Ortodoksisen seminaarin tiloissa. (Lisätietoa konfenrenssista ja sen yleisölle suunnatusta ohjelmasta: https://ort.fi/uutishuone/2019-05-08/kansainvalinen-kirkkomusiikkikonferenssi-joensuussa-10-166)

Ortodoksisen kulttuurikeskuksen rakentaminen Joensuuhun oli Pohjois-Karjalan maakunnan ortodoksiyhteisön sekä myös alueellisten kehittäjien pitkäaikainen tavoite. Se oli myös Pohjois-Karjalan maakuntaliitossa priorisoitu maakunnan tärkeimmäksi kulttuurihankkeeksi. Ensi sanat sen rakentamiseksi lausuttiin jo säätiön perustamisvaiheessa 1980-luvun alkupuolella. Tarkempi konseptointi ja suunnittelu aloitettiin 1990-luvun puolivälissä.

Keskeinen haaste oli, kuinka rahoittaa lähes 4 miljoonan euron investointi.

Säätiön hallitus neuvotteli rahoitusvaihtoehdoista ja lopulta vuonna 2007 rahoitus järjestyi. Ulkopuolisiksi rahoittajiksi tulivat Suomen valtio, Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Lisäksi säätiö investoi itse noin miljoona euroa ja otti velkaa noin 600 000 euroa. Joensuun kaupunki lahjoitti keskukselle tontin. Samalla säätiö hankki omistukseensa tontilla sijaitsevan suojellun rakennuksen, joka tunnetaan nimellä Nukketalo. Keskuksen rakentamispäätös voitiin tehdä vuoden 2008 alussa. Rakentaminen alkoi kesällä 2008 ja toiminta elokuussa 2009.

Kulttuurikeskus suunniteltiin ja rakennettiin ortodoksien mutta myös muiden uskontokuntien edustajien ja muiden toimijoiden ekumeeniseksi kohtaamispaikaksi. Visio on toteutunut: tiloja on yhteensä yli 1500 neliömetriä kolmessa eri kerroksessa. Lounasravintola- ja catering-palveluiden lisäksi keskuksesta löytyy näyttely-, kokous- ja juhlatiloja, toimistotiloja eri toimijoille sekä harrastustiloja ja asuntoja sidosryhmille.

Kulttuurikeskuksen valmistuttua oli aika katsoa suurempaa kokonaisuutta.  Keskuksen kanssa samalla tontilla sijaitsee Ortodoksinen seminaari ja sen bysanttilaistyylinen kirkko kellokatoksineen. Jo ennen kulttuurikeskuksen rakentamista syntyi ajatus yhdistää kulttuurikeskus, seminaari ja kirkko toisiinsa yhteisellä luostarityyppisellä piha-alueella. Tätä varten käynnistettiin Joensuun kaupungin hallinnoima kehittämishanke, jonka myötä piha muuntui vuosien 2016–2018 aikana ortodoksiseksi kulttuurikortteliksi.

Kuva: Ortodoksisen kulttuurin säätiö