Luostarimuseo avattu Valamossa

Ajankohtaista | 05.06.2019

Osa museon mittaamattoman arvokkaasta sakraaliesineistöstä esitellään yleisölle nyt ensimmäisen kerran.

Ehtoollispeite

Valamon luostariin on avattu Luostarimuseo, joka kertoo luostarin historiasta maalauksin, esinein ja valokuvin. Esillä on runsaasti ennen näkemätöntä aineistoa.

Museossa nähdään muun muassa luostarin vanhimpia tekstiilejä, keisarillisia lahjoituksia sekä papiston käyttämiä ristejä, päähineitä ja evankeliumikirjoja 1800-luvulta. Sakraaliesineistön merkittävimpiä aarteita ovat esimerkiksi keisari Aleksanteri I:n lahjoittama timanttiristi vuodelta 1822 sekä kreivitär Amalie Adlerbergin vuonna 1864 lahjoittamat ehtoollispeitteet, joiden hopeabrokadikankaan koristelussa on käytetty muun muassa punaisia hiottuja koralleja, kultakierukoita, kullattuja pieniä helmiä, karneoleja sekä akaatti- ja jaspislevyjä. 

Museon ikonikokoelma on mielenkiintoinen ja laaja sekä aiheiden että toteutusten osalta. Luostarin omien harvinaisuuksien lisäksi Valamo-säätiön Katri ja Harri Willamon merkittävä ikonikokoelma esitellään ensimmäistä kertaa näin laajasti. Kokoelma keskittyy vähemmän tunnettuun myöhempään ikonimaalaukseen. Ytimessä ovat 1800-1900-lukujen kansanikonit, joiden yksinkertaista, värikylläistä tyyliä on alettu ymmärtää vasta viime aikoina.

Luostarimuseo on mittavan ja pitkäjänteisen työn tulos. Sen ovat suunnitelleet ja kuratoineet kulttuurituottaja Liisa Heikkilä-Palo ja johtava konservaattori Antti Narmala. Valamo-säätiö on tukenut hanketta.

Museo on avautunut yleisölle jo 1.6., mutta sen kutsuvierasavajaiset pidetään vasta tiistaina 18.6. klo 14.

Luostarimuseo on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-17, sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä klo 12-17.

Kuva: Valamon luostari