Dir.cant. Juhani Matsi täyttää 60 vuotta

Ajankohtaista | 04.06.2019

Helluntaille osuvan syntymäpäivän edellä voidaan nauttia kanttorin työn tuloksista: Oulun katedraalikuoro konsertoi Tuiran kirkossa lauantaina 8. kesäkuuta. 

Juhani Matsi

Hänellä on korkea työmoraali ja hänen ammattiylpeytensä loistaa kirkasta valoa. Hän on omalla persoonallaan ja ammattitaidollaan vetänyt lukuisia ihmisiä seurakunnan ja kirkon piiriin mukaan. Hänen kiistattoman ammattitaitonsa kruunaa valoisa ja leppoisa luonne sekä lyömätön karjalais-savolainen huumorintaju. Vaikka hänellä on pitkä työhistoria takanaan, hän ei ole osoittanut leipääntymisen merkkejä. Siitä erityisesti todisteena viimeisen vuoden aikana saavutetut näkyvät tulokset omassa työssä.

Näin Juhani Matsia kuvailtiin perusteluissa, joilla hänet valittiin syksyllä 2016 Ortodoksisen kirkon työntekijät ry:n järjestämässä äänestyksessä Vuoden 2015 työntekijäksi.

Monet osasivat varmasti arvata voittajan jo ensimmäisestä lauseesta, sillä harva kanttori puhuu omasta työstään yhtä kauniisti:

– Kanttorin ammatti on kaikkein jaloin ammatti mitä saattaa olla.

Juhani Matsi on näin sanoessaan varmasti tosissaan, sillä hänellä on takanaan poikkeuksellisen pitkä ura. Hän aloitti kirkkomusiikkiopinnot Kuopion pappisseminaarissa vuonna 1974, vain 15-vuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin kanttoriksi valmistunut 17-vuotias nuorukainen valittiin Lahden seurakuntaan uran ensimmäiseen vakituiseen toimeen.

Työpaikkoja ja -tehtäviä on ollut sen jälkeen useita.

– Kirkkomme on pieni. Helpompi olisi luetella, missäpäin en ole työskennellyt. Kanttorin virassa olen ollut Lahden lisäksi esimerkiksi Pielavedellä, Varkaudessa, Rovaniemellä ja Joensuussa. Olen toki saanut tehdä kirkossa vuosien varrella muutakin, mutta kirkkomusiikkiin kaikki tehtävät ovat liittyneet.

Vuosina 2008–2011 Juhani Matsi toimi Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvoston kirkkomusiikin toimittajana. Ainutlaatuisen pestin tuloksena syntyi monia nuottijulkaisuja – esimerkiksi nykyisin käytössä oleva nuottiliturgia.

Yli kymmenen vuoden työskentely Joensuussa kanttorina ja kirkkomusiikin toimittajana tarjosi Juhanille näköalapaikan kirkon tulevien kanttorien koulutukseen Itä-Suomen yliopistossa ja Ortodoksisella seminaarilla. 2000-luvulla oppinsa saaneet ovatkin varmasti kaikki laulaneet jossain kokoonpanossa Juhanin kanssa, vaikka hän ei olekaan kuulunut seminaarin henkilöstöön.

Laulajat tuntevat Juhanin kannustavana ja laulajia syvästi arvostavana kanttorina, joka tarkastelee kirkkolaulua aina yhtaikaa sekä musiikillisesta että hengellisestä näkökulmasta.

– Musiikissa tai kirkon asioissa ei tulla koskaan valmiiksi. Kanttorin tulee jatkuvasti opiskella. Itse teen nykyistä työtäni musiikkipainotteisesti eli niin sanotusti "musiikki edellä" unohtamatta kuitenkaan sitä, että laulan "Herra, armahda" koko maailman puolesta. Kokemukseni on, että kun teet työtä musiikki edellä, niin hengellisyys ja rukous tulee siinä heti perässä.

Pitkän seurakuntatyöuran lisäksi Juhani tunnetaan tietysti vuonna 1995 perustetun Ortodoksisen kamarikuoron luojana ja ensimmäisenä taiteellisena johtajana. Vuonna 2017 kuoron johtajaksi nousi Irina Tchervinskij-Matsi.

– Ortodoksinen kamarikuoro on minulle kuin lapsi. Teimme kymmenen levyä, pidimme satoja konsertteja ja lauloimme lukemattomissa jumalanpalveluksissa eri puolilla Suomea. Saimme aikaan paljon enemmän kuin mitä aluksi toivoin ja suunnittelin, joten lapsi oli helppo lähettää maailmalle kun se aika koitti. Irinalle ja kuorolle toivotan hyviä sointuja ja kestävyyttä siinä lajissa jonka olette valinneet!

Vuoden 2015 kesäkuusta lähtien Juhani on työskennellyt Oulun seurakunnassa. Jo ensimmäisen vuoden aikana hän organisoi Oulun kirkkolaulun niin, että kaikille lauluhaluisille löytyi oma paikka. Seurakuntaan syntyi sekä kirkkolaulupiiri että vaativampaan kirkkolauluun erikoistunut Oulun katedraalikuoro, jonka hieno sointi innostaa jatkuvasti uusiakin laulajia ortodoksisen kirkkomusiikin pariin.

Juhani itse vaikuttaa nauttivan työstään enemmän kuin koskaan.

– Täytettyäni 50 vuotta aloin pikkuhiljaa hoitaa terveyttäni. En käy edelleenkään lenkillä ja syön roskaruokaa mielelläni, mutta kiinnitän huomiota terveyteeni omalla tavallani. Hyvän työvireen katson kuitenkin oman kuoroni ansioksi. Meillä on tällainen hyvän kierre: kuulen Oulun katedraalikuorolta aika usein puhtaita sointuja ja kuten olen aina sanonut, pari puhdasta sointua päivässä pitää kanttorin hyvässä vireessä. Hyvä musiikki siis hoitaa kirkkolaulaa sisältäpäin – ja kanttoria siinä sivussa.

Kaikille kanssaan joskus laulaneille Juhani lähettää tällaiset terveiset:

– Ole laulaja laulajien joukossa. Puhtaus ensin, sitten tulee muu. Kiitos ja anteeksi. Parhain terveisin Juhani.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Ira Matsi

Oulun katedraalikuoro Tuiran kirkossa lauantaina 8.6.2019 kello 14. Konsertin juontaa toimittaja Risto Nordell. Kuoroa johtavat kanttorit Juhani Matsi ja Raimo Paaso. Solistina Heikki Hattunen (tenori). Vapaa pääsy, käsiohjelma 15 €.