Piispa Teemu Sippo eläkkeelle

Ajankohtaista | 20.05.2019

Paavi Franciscus on myöntänyt Teemu Sipolle SCJ tämän pyytämän eron Helsingin katolisen hiippakunnan pastoraalisesta hallinnasta.

Emerituspiispa Teemu Sippo

Vatikaani on julkaissut maanantaina 20.5. klo 12.00 Italian aikaa tiedon siitä, että katolisen kirkon piispa Teemu Sippo vapautetaan Helsingin hiippakunnan piispan virasta. 72-vuotias piispa Teemu Sippo on pyytänyt paavi Franciscukselta pääsyä eläkkeelle ja paavi on suostunut pyyntöön.

Emerituspiispa Teemu Sippo kommentoi asiaa hiippakuntansa jäsenille suunnatussa tervehdyksessä mm. seuraavasti:

Vaikka päätöstä eläköitymisestä ei ole ollut helppoa tehdä, tunnen siitä kuitenkin vapautusta ja ajatellen hiippakuntaa on varmaan hyvä, että saadaan nuorempi piispa, joka voi tarmokkaasti tarttua asioihin.

Olen nyt yli 40 vuoden ajan palvellut hiippakuntaa eri tehtävissä. Olen kiitollinen näistä vuosista. Toisaalta tunnen myös heikkouteni ja laiminlyöntini ja pyydän niitä anteeksi. Eläkkeelläkin voin toki toimia eri tehtävissä, jos pyydetään ja voimat riittävät. Kiitän varsinkin kaikkia niitä, jotka ovat tukeneet minua!

Kirkkolain mukaan piispasta tulee paavin hyväksymisen jälkeen oman hiippakuntansa emerituspiispa. Samalla päättyvät myös yleisvikaarin virka ja sen valtuudet sekä lakkaavat toimimasta esimerkiksi pastoraalineuvosto ja pappienneuvosto. Tästä hetkestä alkaen piispan nimeä ei myöskään mainita eukaristisessa rukouksessa, samoin kuin ei mainita hiippakunnan asiainhoitajan nimeä.

Ellei Pyhä istuin päätä toisin, papeista vihkimykseltään vanhin kutsuu koolle hiippakunnan neuvonantajakollegion, joka valitsee hiippakunnalle asiainhoitajan. Tämän valinnan on tapahduttava kahdeksan päivän sisällä piispanistuimen täyttämättä jäämisestä. Kun valittu hyväksyy valintansa, hänellä on samat velvollisuudet kuin hiippakunnan piispalla, kuitenkin monin rajoituksin.

Käytännössä hiippakunnan ja seurakuntien elämä jatkuu tämän jälkeen jokseenkin ennallaan. Piispanistuimen jäätyä tyhjäksi käynnistyy samalla uuden piispan valinta. Apostolinen nuntius selvittää hiippakunnan tilannetta ja tarpeita. Tämä vaihe kestää muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen tai ylikin. Lopulta paavi nimittää uuden piispan, mitä seuraa piispanvihkimys sekä hiippakunnan haltuunotto.

Kuva: Katolinen kirkko Suomessa