Tulossa: Ristisaatto 2020 -teemavuosi

Ajankohtaista | 17.05.2019

Teemavuoden tapahtumien suunnittelu käynnistyy syksyllä järjestettävissä hiippakunnallisissa seminaareissa.

Ristisaatto 2020 -teemavuoden logo

Pyhiinvaellusperinne elää kirkossamme vahvana. Sen näkyvimmän osan muodostavat erilaiset ristisaatot, joita järjestetään vuosittain niin kävellen, soutaen kuin hiihtäenkin.

Ristisaatto on kirkon ikivanha toimintamuoto, jossa kirkon sanoma viedään kirkon seinien ulkopuolelle, kaikkeen maailmaan. Samalla ristisaatto tarjoaa osallistuijille tilaisuuden päivittää luontosuhdettaan ja pohtia omaa rooliaan luomakunnassa. Kirkko opettaa, että ihminen on asetettu viljelemään, varjelemaan ja suojelemaan luontoa. Salomaiden, mäntykankaiden ja korpijärvien keskellä vaeltava ortodoksinen ristisaatto on muistutus siitä, että kristityllä on erityisen suuri vastuu luonnon suojelemisesta.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on johdonmukaisesti pitänyt esillä yksilön ja yhteisöjen vastuuta luomakunnasta. Syksyllä 2018 kirkkovuoden alkaessa hän totesi paimenkirjeessään mm. seuraavaa: ”On äärimmäisen tärkeää, että korostatte tekojen merkitystä paikallisella tasolla. Seurakunta muodostaa kirkon elämän solun ja se on paikka henkilökohtaiselle läsnäololle ja todistukselle, vuorovaikutukselle ja yhteistyölle – onhan seurakunta jumalanpalveluksen ja ihmisten palvelemisen elävä yhteisö.

Vuonna 2020 Suomen ortodoksisessa kirkossa vietetään Filantropia ry:n ja Pyhien Sergein ja Hermanin Veljeskunta ry:n aloitteesta valtakunnallista ristisaattojen vuotta. Teemavuoden tarkoituksena on kunnioittaa paikallisia tapahtumia ja antaa niille valtakunnallista näkyvyyttä. Lisäksi tavoitteena on yhdistää ristisaatot vähemmistöidentiteettiä tukevaksi vahvaksi verkostoksi Suomessa.

Ristisaattovuoden punaisena lankana on käytännön ympäristötekojen esiin nostaminen. Sen tarkoitus on alleviivata luomakunnan sopusointuisen tilan ylläpitämisen keskeistä merkitystä elämän jatkumiselle.

Ristisaatto 2020 -teemavuoden pienempiä ja isompia ristisaattoja on hyvä alkaa suunnitella juuri nyt. Kaikissa hiippakunnissa järjestetään elo-syyskuussa kaksipäiväiset Luomakunta ja lähimmäinen -seminaarit, joiden yhtenä aiheena on ristisaattoperinne ja vuonna 2020 toteutuvien ristisaattojen ideoiminen.

Jo nyt kannattaa merkitä kalenteriin oman hiippakunnan seminaarin ajankohta:

  • Helsingin hiippakunta: Helsinki 30.–31.8.2019
  • Kuopion ja Karjalan hiippakunta: Joensuu 6.–7.9.2019
  • Oulun hiippakunta: Kajaani 20.–21.9.2019

Seminaariohjelmat ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan kesäkuun alussa.