Khristopoliksen piispa Makarios Australian arkkipiispaksi

Ajankohtaista | 10.05.2019

Suomessa äskettäin vieraillut piispa Makarios on työskennellyt Viron ortodoksisen kirkon apulaispiispana vuodesta 2015.

Piispa Makarios

Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi on 9.5.2019 valinnut Khristopoliksen piispa Makarioksen Australian arkkipiispaksi.

Piispa Makarios seuraa tehtävässä tänä vuonna tuonilmaisiin siirtynyttä arkkipiispa Stylianosta, joka johti Australian ortodoksista kirkkoa vuodesta 1975.

Piispa Makarios on monelle suomalaiselle tuttu, sillä hän on työskennellyt vuodesta 2015 saakka Viron ortodoksisen kirkon apulaispiispana ja teologisen seminaarin johtajana. Suomessa piispa Makarios on vieraillut useita kertoja – tänäkin vuonna kahdesti. Helmikuussa hän osallistui patriarkaatin edustajana metropoliitta Arsenin intronisaatiojuhlaan ja huhtikuussa hän vieraili Helsingissä patriarkaatin edustuston jäsenenä yhdessä Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanoksen kanssa.

Kreetalla vuonna 1973 syntynyt piispa Makarios on hankkinut poikkeuksellisen laajan akateemisen koulutuksen. Hänen erityisiä kiinnostuksenkohteitaan ovat bioetiikka ja pastoraaliteologia. Oman akateemisen työn ja teologien kouluttamisen lisäksi hänen työuraansa on mahtunut mm. seurakuntapapin työtä (1997-2002) ja Kreetan kirkollisen radioaseman johtajan tehtävä (2002–2011).

Munkiksi ja diakoniksi piispa Makarios on vihitty lokakuussa 1993 ja papiksi kesäkuussa 1997. Arkkimandriitan arvon hän sai vuonna 1998.

Australian ortodoksisessa arkkihiippakunnassa on neljä hiippakuntaa, noin 120 seurakuntaa ja kahdeksan luostaria.