Dir.cant. -arvonimi diakoni Petri Nykäselle

Ajankohtaista | 22.04.2019

Pitkään kirkkomusiikin tuntiopettajana työskennellyt kirkkomuusikko vastaa nykyisin kirkkomusiikin opetuksesta Ortodoksisella seminaarilla.

Diakoni dir.cant. Petri Nykänen

Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni myönsi pääsiäisenä diakoni Petri Nykäselle dir.cant. -arvonimen. Director cantus (laulun johtaja) on kanttorille myönnettävä arvonimi. Dir. cant. Vilho Hutun siirryttyä tuonilmaisiin suurena perjantaina Suomen ortodoksisen kirkon kanttorikunnassa on nyt kaksitoista tätä arvonimeä kantavaa kirkkomuusikkoa: Viktor Jetsu, Aimo Maksimainen, Raimo Pores, Erkki Lumisalmi, Jarmo Lehto, Helena Tchervinskij, Juhani Matsi, Pasi Torhamo, Varvara Merras-Häyrynen, Petri Hakonen, Aleksi Mirolybov ja Petri Nykänen

Petri Nykänen (+1968) on valmistunut ortodoksiseksi kanttoriksi vuonna 1993 ja teologian maisteriksi Joensuun yliopiston ensimmäiseltä kirkkomusiikin koulutusohjelman vuosikurssilta vuonna 2000.  Hän opiskellut myös musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistossa.

Hän on toiminut kanttorina Ilomantsin, Oulun, Vaasan, Kajaanin ja Jyväskylän seurakunnissa ja kanttorin sijaisena mm. Joensuun, Rautalammin ja Taipaleen seurakunnissa.

Vuodesta 2003 vuoteen 2016 Petri Nykänen toimi kirkkomusiikin päätoimisena tuntiopettajana Itä-Suomen yliopistossa (ent. Joensuun yliopisto). Syksystä 2016 saakka hän on vastannut kirkkomusiikin opetuksesta Joensuussa sijaitsevalla Ortodoksisella seminaarilla.

Diakoniksi isä Petri on vihitty vuonna 2004.

Isä Petri tunnetaan lempeänä, kannustavana ja nöyränä pedagogina, joka on kasvattanut vuosien mittaan kirkolle suuren joukon sekä kirkkomuusikkoja että kirkkolaulun harrastajia. Myös into uuden oppimiseen on säilynyt vahvana: isä Petri on opiskellut työn ohessa kuoronjohtoa mm. Klemetti-opistossa ja Sibelius-Akatemiassa.

Suomen kuoromusiikkikentällä hänet tunnetaan erityisesti Johannes Teologin Laulajien johtajana (ent. Joensuun yliopiston ortodoksinen kuoro). Isä Petri on johtanut pääosin ortodoksisen kirkkomusiikin opiskelijoista koostuvaa kuoroa vuodesta 2002. Kuoro on äänittänyt näiden vuosien aikana neljä levyä ja esitellyt yleisölle valtavasti uutta kirkkomusiikkia: maailmankantaesityksiäkin on kirjattu kuoron tilille kolmattakymmentä.

Isä Petrin merkittävintä antia Suomen kirkolle on ollut pitkä työskentely juuri uuden ortodoksisen kirkkomusiikin parissa. Hän on ottanut ennakkoluulottomasti kantaesitettäväksi musiikkia kansainvälisen kirkkomusiikkikonferenssi ISOCM:n verkostoista. Näin mekin olemme saaneet tutustua esimerkiksi isä Ivan Moodyn, James Chaterin ja Dobrinka Tabakovan sävellyksiin. Luonnollisesti myös suomalainen uusi musiikki on ollut isä Petrin työn keskiössä. Hän työskentelikin tiiviisti Suomen ortodoksisen kirkon merkittävimpiin kirkkomusiikin säveltäjiin kuuluneen Leonid Bashmakovin kanssa aivan tämän viimeisiin elinvuosiin saakka.

Ortodoksinen kirkko elää Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa diasporassa. Musiikkitieteilijän silmällä isä Petri on nähnyt arvon musiikissa, joka kumpuaa tästä todellisuudesta. Juuri tämä samankaltaisuus yhteiskunnallisessa asemassa ja länsimaisessa kulttuurissa on toiminut yhdistävänä tekijänä myös kirkkomusiikin saralla. Monia muotoja saaneen ja pitkäjänteisen yhteistyön vaikutus on kuultavissa myös nuoren sukupolven suomalaisten kirkkomusiikin säveltäjien musiikissa.

Kirkkomuusikkojemme koulutuksessa on – suurelta osin isä Petri ansiosta – tapahtunut musiikillista avautumista myös itään ja etelään – niin vanhan venäläisen, georgialaisen kuin bysanttilaisenkin kirkkolaulun suuntaan.

Monia armorikkaita vuosia isä Petrille! Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

Teksti: Maria ja Heikki Hattunen
Kuva: Maria Hattunen