Pikaopas Suuren viikon keskeisimpiin palveluksiin

Ajankohtaista | 16.04.2019

Suuren viikon jumalanpalveluksiin osallistumiseksi kannattaa nähdä vaivaa.

Hautakuva kirkossa

Pääsiäistä edeltävän Suuren viikon jumalanpalveluksissa ortodoksinen kirkko myötäelää Kristuksen maanpäällisen elämän viimeisiä aikoja ja kärsimyksiä. Suurella viikolla seurakunnissa toimitetaan jumalanpalveluksia päivittäin ja torstaista lauantaihin jo useita päivässä. Kaikkia palveluksia ei voida kuitenkaan käytännön syistä toimittaa jokaisessa kirkossa. Täydellisimmillään viikon jumalanpalvelusjärjestys näyttäytyy seurakuntien pääpyhäköissä, joissa pyritään toimittamaan kaikki viikon keskeisimmät palvelukset.

Suuren viikon jumalanpalveluksiin osallistumiseksi kannattaa nähdä vähän vaivaakin. Esimerkiksi Jeesuksen hautauspalvelukseen voi hyvin tehdä pyhiinvaelluksen joko oman seurakunnan kauempana sijaitsevaan pyhäkköön tai vaikkapa naapuriseurakuntaan. Autoileville pyhiinvaeltajille avautuu samalla mahdollisuus tarjota arvokasta kyytiapua muillekin palvelukseen kaipaaville.

Suuren viikon jumalanpalvelusaikataulu voidaan rakentaa pääosin kahdella eri tavalla, joten palveluksiin osallistuvien on syytä tarkistaa ennalta, milloin mikäkin palvelus toimitetaan siinä pyhäkössä, johon on menossa. Jumalanpalvelusaikataulut löytyvät ainakin seurakuntalehdistä ja seurakuntien www-sivuilta – monin paikoin myös seurakunnan Facebook-sivuilta ja paikallislehdestä.

Loppuviikon keskeisimmät palvelukset pähkinänkuoressa

Suuri torstai 18.4.

Suuri ehtoopalvelus ja liturgia ehtoollisen asettamisen muistoksi. Palvelus toimitetaan joissakin pyhäköissä torstaiaamuna, joissakin torstai-iltana. Liturgiassa siunataan myös sairaille ja kuoleville kirkon jäsenille vietävät ehtoollisaineet, joita säilytetään alttaripöydällä erityisessä lippaassa.

Uspenskin katedraalissa toimitetaan suurena torstaina kello 12 myös jalkojenpesupalvelus, jossa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo pesee 12:n papin jalat. Palveluksessa muistellaan sitä, kuinka Jeesus pesi omien opetuslastensa jalat. Jalkojenpesupalvelusta ei toimiteta muiden hiippakuntien katedraaleissa.

Suuri perjantai 19.4.

Suuren perjantain aamupalvelus, jossa luetaan 12 evankeliumijaksoa Kristuksen kärsimyksistä. Kirkkokansa kuuntelee evankeliumijaksot palavat tuohukset kädessä. Joissakin pyhäköissä palvelus toimitetaan jo torstai-iltana, joissakin perjantaina.

Suuren perjantain ehtoopalvelus, jonka teemana on Jeesuksen Kristuksen ristiltäotto. Palveluksessa kannetaan esille Kristuksen hautakuva ja koko seurakunta polvistuu sen edessä.

Suuri lauantai 20.4.

Suuren lauantain aamupalvelus eli Kristuksen hautauspalvelus toimitetaan kirkoissa joko Suuren perjantain iltana tai Suuren lauantain aamuna. Sen päätteeksi hautakuva kannetaan saatossa kirkon ympäri. Palveluksen päätteeksi kirkkokansa kunnioittaa kirkon keskelle asetettua hautakuvaa kumartamalla sen edessä kolmesti.

Suuren lauantain ehtoopalvelus ja liturgia toimitetaan joissakin kirkoissa jo lauantaiaamuna, joissakin iltapäivän puolella. Tässä palveluksessa luetaan jo ylösnousemuksesta kertova evankeliumi ja kirkkotekstiilit vaihdetaan valkoisiin. Koska Suuri lauantai on ollut jo varhaiskirkon aikana vuoden tärkein kastepäivä, katekumeenit liitetään monissa seurakunnissa kirkkoon juuri tässä liturgiassa.

Pääsiäisyön jumalanpalvelus alkaa pyhäköissä suurena lauantaina 20.4. kello 23.30 alkavalla puoliyöpalveluksella. Ristisaatto kirkon ympäri alkaa puoliltaöin ja sen jälkeen toimitetaan pääsiäisen aamupalvelus ja liturgia.

Teksti: Maria Hattunen