Patriarkaatin edustuston vierailu on päättynyt

Ajankohtaista | 12.04.2019

Patriarkaalinen eksarkaatti ja Suomen autonominen kirkko antoivat vierailun päättyessä yhteisen tiedotteen.

Eksarkaatti ja isäntäväki yhteiskuvassa

Hänen jumalallisen kaikkipyhyytensä, ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen pyhästä patriarkaalisesta käskystä sekä ekumeenisen patriarkaatin pyhän synodin päätöksellä muodostettiin patriarkaalinen eksarkaatti eli virallinen patriarkaatin edustusto. Se koostuu korkeasti pyhitetystä Tallinnan ja koko Viron metropoliitasta Stefanoksesta ja korkeasti siunatusta Khristopoliksen piispasta Makarioksesta. Eksarkaatti vieraili ekumeenisen istuimen alaisuuteen kuuluvassa Suomen autonomisessa kirkossa 7.–12. huhtikuuta tarkastellakseen yhdessä Suomen kirkon kanssa elintärkeitä kirkollisia kysymyksiä. Sihteerin ja tulkin velvollisuudet määrättiin pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaiselle, joka on kotoisin Suomesta.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo otti patriarkaalisen eksarkaatin vastaan sydämellisesti rakkaudella ja kunnioituksella. Hän myös tarjosi runsasta vieraanvaraisuutta ja helpotti kaikin tavoin eksarkaatin menestyksellistä työskentelyä.

Patriarkaalinen eksarkaatti tapasi arkkipiispaa, kaikkia Suomen kirkon esipaimenia, kaikkia kirkollishallituksen jäseniä sekä useita papiston ja maallikkojen edustajia. Viimeisenä päivänä eksarkaatti piti kokouksen yhdessä Suomen kirkon piispainkokouksen kanssa.

Eksarkit ilmaisivat Suomen kirkon piispoille, hyväntahtoiselle papistolle ja Kristusta rakastavalle kansalle niin ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen henkilökohtaisen kuin Konstantinopolinkin kirkonkin rakkauden ja huolenpidon. Konstantinopolin kirkko toivoo paikalliskirkolle edistystä ja menestystä Jumalan avulla, samoin kuin paikalliskirkon kautta ilmenevää aitoa todistusta ortodoksisesta uskosta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Niin eksarkkien kuin korkeasti pyhitetyn arkkipiispa Leon ja hänen kanssaan toimivien piispojenkin yhteinen sopimus ja vakaumus on, että kirkon tulee kulkea rauhassa ja yksimielisyydessä ja tietysti sopusoinnussa jumalallisten ja pyhien kanonien sekä voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Laki ei voi olla ristiriidassa pyhien kanonien ja ortodoksisen kirkon opetuksen kanssa, vaan sitä hyödynnetään käytännöllisten kysymysten selventämiseksi.

Piispojen, papiston ja kansan nimissä arkkipiispa Leo kiitti eksarkkeja hienotunteisesta, rauhanomaisesta ja hyödyllisestä käynnistä Suomessa. Samoin hän vielä kerran ilmaisi Suomen kirkon rakkauden ja omistautumisen ekumeenista patriarkaattia kohtaan.

Helsingissä 12. huhtikuuta 2019

+ Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos
+ Khristopoliksen piispa Makarios
+ Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo
+ Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni
+ Oulun metropoliitta Elia
+ Helsingin metropoliitta (emeritus) Ambrosius
+ Oulun metropoliitta (emeritus) Panteleimon

Kuvassa vasemmalta Damaskinos Ksenofontoslainen, metropoliitta Panteleimon, metropoliitta Arseni, Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Khristopoliksen piispa Makarios, metropoliitta Elia ja metropoliitta Ambrosius. Kuva: Vladimir Sokratilin.