Kirkko iloitsee uusista jäsenistään

Ajankohtaista | 12.04.2019

Seurakunnissa liitetään pääsiäisen alla kirkkoon toistasataa uutta jäsentä.

Mirhavoitelu

Ensisijaisesti ortodoksiseen kirkkoon liittymistä harkitseville suunnattu ryhmämuotoinen katekumeeniopetus alkoi viime syksynä ennätyksellisen monissa seurakunnissa ja aiempaa useammalla paikkakunnalla.

Kirkon oppiin, liturgiseen elämään, ortodoksiseen kulttuuriin ja omaan paikalliseen yhteisöön tutustuttava opetus tarjoaa osallistujille tietoa ja kokemuksia, joiden perusteella he voivat tehdä harkitun päätöksen kirkkoon liittymisestä tai liittymättä jättämisestä.

Opetukseen osallistuminen ei kuitenkaan edellytä halua liittyä kirkkoon. Ortodoksiapiirien ja katekumeenikurssien tavoitteena on palvella kaikkia ortodoksisuudesta kiinnostuneita. Opetus sopii hyvin esimerkiksi ekumeenisten perheiden ei-ortodoksijäsenille ja heille, jotka haluavat perehtyä paikallisen ortodoksisen seurakunnan elämään vaikkapa ammatillisista syistä.

Monissa seurakunnissa katekumeeniopetus toimii samalla osana seurakuntaopetusta. Valtaosa käsiteltävistä aiheista onkin sellaisia, joista löytyy aina uutta opittavaa myös kirkon aktiivijäsenille. Tämä on usein hyvin perusteltu ratkaisu.

Osassa seurakuntia on kuitenkin päädytty siihen, että katekumeeniopetus on suunnattu vain kirkkoon tutustuville. Esimerkiksi suuremmissa kaupungeissa ryhmäkoko voisi paikoin kasvaa niin suureksi, että mahdollisuus keskusteluun menetettäisiin. Kaikille avoimessa opetuksessa menetetään myös vertaisuuden kokemus, joka on ollut palautteen mukaan tärkeä osa monille opetukseen osallistujille. Niin sanottujen vasta-alkajien kesken on koettu helpoksi esittää myös yksinkertaisia kysymyksiä.

Ryhmäopetukseen osallistuminen ei ole ainoa tie kirkon jäsenyyteen. Kaikissa seurakunnissa ei järjestetä ryhmäopetusta lainkaan, vaan papisto ohjaa kirkosta kiinnostuneita henkilökohtaisesti. Tämä mahdollisuus on tietysti avoinna aina myös niissä seurakunnissa, joissa opetusta on tarjolla, sillä jokaisella kirkkoon liittyvällä on oma, joskus jopa vuosia tai vuosikymmeniä vievä tapansa lähestyä kirkkoa.

Syksyllä alkaneeseen opetukseen osallistuvat liitetään monissa seurakunnissa kirkkoon samana päivänä pääsiäisen alla. Tänä keväänä seurakunnissa liitetään noin 130 ihmistä kirkkoon mirhavoitelun sakramentin kautta. Valtaosa liittämistä tapahtuu 13.4. vietettävänä Lasaruksen lauantaina, osa palmusunnuntaina ja osa pääsiäispäivää edeltävänä Suurena lauantaina.

Eniten uusia jäseniä saavat Helsingin seurakunta (noin 60), Joensuu (12), Oulu (10) ja Tampere (8). Monista uusista jäsenistä saadaan iloita myös esimerkiksi Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Joensuussa.

Seurakunnissa syksyllä 2019 alkavasta katekumeeniopetuksesta voi etsiä tietoa seurakuntien sivuilta elokuun lopussa / syyskuun alussa. Kokoava uutinen alkavasta opetuksesta julkaistaan syyskuun alkupuolella myös kirkon sivuilla.

Monia armorikkaita vuosia kaikille kirkkoon liitettäville!

Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta