Arkkimandriitta Sofronin opetusta suomeksi

Ajankohtaista | 25.03.2019

Arkkimandriitta Sofroni Saharovin Hengellisiä keskusteluja I ilmestyy suomeksi toukokuussa Lintulan luostarin kustantamana.

Arkkimandriitta Sofronin keljan sisältävä rakennus

Arkkimandriitta Sofroni (1896‒1993) on yksi 1900-luvun suurista ortodoksisista teologeista ja ohjaajavanhuksista. Hänet tunnetaan erityisesti pyhittäjä Siluan Athosvuorelaisen hengellisenä oppilaana ja elämäkerran kirjoittajana sekä Englannissa Essexissä sijaitsevan Pyhän Johannes Kastajan luostarin perustajana.

Hengellisiä keskusteluja I sisältää arkkimandriitta Sofronin puheita, joita hän piti luostarinsa veljestölle ja sisaristolle viimeisinä elinvuosiaan. Kirjan 30 puheessa heijastuu hänen valtava hengellinen kokemuksensa, jonka hän pyrkii välittämään nuorelle kilvoittelijapolvelle. Lähes 300-sivuisen kirjan on kääntänyt nunna Ksenia.

Kirjan esipuheessa Pyhän Johannes Kastajan luostarin pappismunkki Nikolai kirjoittaa: ”Vanha athosvuorelainen perimätieto käskee nuoria munkkeja pitämään mielessään ajatuksen: ’Kaikki vanhukset ovat pyhiä, mutta minun vanhukseni on pyhempi.’ Niiden jotka elivät vanhus Sofronin kanssa, ei ollut vaikea pitää kiinni tästä säännöstä. Hänen yksinkertaisuutensa ja helposti lähestyttävyytensä peitti kuitenkin aikalaisten katseilta hänen todellisen suuruutensa. Sen ymmärtäminen tulee vähitellen vasta nyt, kun hän ei enää ole keskuudessamme.

Teksti: Nunna Ksenia
Arkkimandriitta Sofronin kelja sijaitsi tässä rakennuksessa Pyhän Johannes Kastajan luostarissa. Kuva: Maria Hattunen