Valamossa ikoninäyttely jakamattoman kirkon pyhistä

Ajankohtaista | 12.03.2019

Luostarin kulttuurikeskuksessa 17.3. yleisölle avautuva näyttely on esillä 12.1.2020 saakka.

Kuva: Pyhittäjä Valdetrudis, Monsin igumenia, pyhittäjä Aldetrudis, pyhittäjä Madelberti.

Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni avaa lauantaina 16.3. Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa ikoninäyttelyn, joka esittelee lännen ja idän yhteisiä jakamattoman kirkon aikaisia pyhiä.

Tämä uusien ikonien ainutlaatuinen kansainvälinen näyttely koostuu yli sadasta ikonista, joissa on kuvattu jakamattoman kirkon aikana eli ennen vuotta 1054 eläneitä pyhiä miehiä ja naisia.

Lännen pyhien vanhoja ikoneja ei ole käytännössä juuri säilynyt. Siksi nykyisten ikonimaalarien edessä onkin ollut vaikea tehtävä: kehittää ja esittää uusi ikonografia pyhien hahmoista.

Näyttelyn idea sai alkunsa, kun moskovalaisen Artos Fellowship -järjestön venäläinen puheenjohtaja Sergei Chapnin esitteli tammikuussa 2016 Moskovassa erästä uusien ikonien näyttelyä paikalliselle roomalaiskatoliselle piispalle. Silloin hänelle tuli mieleen ajatus, että miksei voisi olla ikoninäyttelyä läntisen Euroopan pyhistä jakamattoman kirkon ajalta. Katolinenkin piispa innostui asiasta. Viidestätoista eri maasta löytyi toistasataa ikonimaalaria, jotka lupasivat maalata ja lainata ikoneja useammaksi vuodeksi näyttelyjä varten.

Ennen Suomea näyttely on pidetty Minskissä Valko-Venäjällä. Suomesta näyttely siirtyy takaisin Venäjälle Siperiaan ja sieltä Itävaltaan.

Näyttely tutustuttaa katsojat erilaisiin koulukuntiin, perinteisiin suuntauksiin ja tyyleihin sekä kuvan tulkinnan uusiin lähestymistapoihin kristillisessä taiteessa ja nykyajan ikonimaalauksessa.

Näyttelyssä nähdään ikoneita Espanjasta, Iso-Britanniasta, Israelista, Italiasta, Kreikasta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Ranskasta, Serbiasta, Suomesta, Tadzikistanista, Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Venäjältä. Kaikki ikonit ovat nähtävillä ensi kertaa Suomessa.

Kuvassa pyhittäjä Valdetrudis, Monsin igumenia, pyhittäjä Aldetrudis ja pyhittäjä Madelberti. Kuva: Valamon luostari