Avain kirkkolaulun maailmaan

Ajankohtaista | 20.02.2019

Hilkka Seppälän uusin teos kertoo kristillisen kirkkolaulun tarinan.

Kirjan kansi

Kirkkolaulun edelleen voimassa olevat perussäännöt syntyivät jo kristillisen kirkon ensimmäisillä vuosisadoilla. Ortodoksinen kirkko on ollut ja on edelleen nimenomaan laulava kirkko. Kirkon opetus tuodaan esiin laulamalla ja sitä, miten kirkossa lauletaan, säädellään yhtä täsmällisesti kuin ikonimaalaustakin.

Nyt kaikilla kirkkolaulusta kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua tähän rikkaaseen perinteeseen. Kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu kirkkomusiikin tutkija, Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen kirkkomusiikin professori emerita Hilkka Seppälä on kirjoittanut aiheesta kokoavan yleisesityksen.

Vasta ilmestynyt Ortodoksisen kirkkolaulun teologia käsittelee ortodoksisen kirkkolaulun teologiaa alkaen Vanhan testamentin ja Uuden testamentin perinnöstä. Teoksessa käsitellään muun muassa musiikin terapeuttisuutta sekä laulua ja soittimia niin Vanhassa kuin Uudessakin testamentissa. Keskeistä ovat kristillisen lauluperinteen synty, laulamisesta annetut ohjeet, oktoekhos-järjestelmä, soitinten teologia ja neumikirjoitus.

Kirja on näkökulmaltaan ainutlaatuinen, sillä vastaavanlaista teosta ei tiettävästi ole aiemmin julkaistu millään kielellä. Kirjaa myy mm. Valamon luostarin verkkokauppa.

Seppälä, Hilkka, Ortodoksisen kirkkolaulun teologia. Toim. Seija Lappalainen. Joensuu: Suomen bysanttilaisen musiikin seura ry 2018. ISBN 978-952-67389-1-8. 216 s. Ovh. 30 €.