Kaikkien kirkko

Ajankohtaista | 15.02.2019

Valamossa 8.–10.2. kokoontunut monikulttuurinen joukko pohti, mikä saa ihmisen tuntemaan itsensä tervetulleeksi kirkkoon.

Kuva tapahtumasta

Toista kertaa järjestetty Church for Everyone -tapahtuma antoi mahdollisuuden erilaisista taustoista ja elämäntilanteista tulevien ihmisten kohtaamiseen luentojen, keskustelujen, ruokailujen ja jumalanpalvelusten lomassa.

Valamossa oli koolla noin 40 henkeä, jotka olivat kotoisin Euroopasta, Afrikasta, Lähi-idästä ja Pohjois-Amerikasta. Ikähaarukka oli lavea: pikkulapsista nuoriin ja nuorista aikuisista keski-ikäisiin.

Oulun metropoliitta Elia johdatteli aiheeseen puhumalla kirkosta maailmanlaajuisena yhteisönä. Osallistujien joukosta kuultiin kolme henkilökohtaista kertomusta hengellisen kodin löytämisestä Suomen ortodoksisesta kirkosta.

Ryhmäkeskusteluissa pyydettiin kuvaamaan, mitkä asiat saavat eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset tuntemaan itsensä kotoisaksi ja tervetulleeksi. Ryhmät keskustelivat suomeksi, englanniksi ja arabiaksi.

Arabiankielisestä ryhmästä nousi erityisesti esiin perheen ja ystävien merkitys, toisten puolesta rukoileminen, turvallisuuden tunne ja se, että voi vapaasti ilman pakko valita menevänsä kirkkoon. Myös toive arabian kielen käytöstä yhtenä kielenä jumalanpalveluksissa mainittiin. Ryhmän jäsenet olivat kotoisin Irakista ja Syyriasta.

Englanninkielinen ryhmä listasi paljon asioita, jotka saavat tuntemaan tervetulleeksi: ihmisten huolehtiva asenne, rukousten ja palvelusten tuttuus, hengellinen lämpö, Jumalan rakkaus ja rauha, mahdollisuus jättää maalliset huolet hetkeksi pois, anteeksianto ja inhimillisyys, suvaitsevaisuus ja kunnioitus. Lisäksi mainittiin inklusiivisuus eli mukaan ottaminen, yhteinen kieli (kristillisyys) ja luottamuksen arvoinen papisto. Keskustelijat olivat kotoisin pääosin Euroopasta ja Afrikasta.

Suomenkieliset pohtijat olivat myös lähtöisin ympäri Eurooppaa ja osin Afrikasta. Keskustelu polveili paikallisuuden ja kansainvälisyyden parissa. Ryhmä pohti, miten saada mukaan nuoria, miten madaltaa kynnystä tutustua toisiin ihmisiin ja vähentää yksinäisyyttä. Ideat nousivat käytännön tekemisestä: jaetaan keksiä ja kahvia, otetaan ihmisiä mukaan toimintaan ja jumalanpalveluksiin, järjestetään retkiä Suomessa, nuorten pizzapäivä, kansainvälinen nuorten ryhmä ja kirkkokahvien järjestäminen.

Joka toinen vuosi järjestettävä Church for Everyone on vakiinnuttanut paikkansa kirkon, Valamon opiston ja järjestöjen yhteisenä ponnistuksena. Metropoliitta Elia kuvasi viikonloppua upeaksi tapahtumaksi.

– Ennen muuta mieleen jäi kiitollisuus yhteisestä kirkosta sekä visio siitä, miten meidän tulee palvella kirkkoa ja toinen toistamme omine lahjoinemme. Kirkkokansan rooli ei ole passiivisena odottaa mitä heille voitaisiin tarjota, vaan seurakuntina meidän tulee kutsua kaikki halukkaat vapaaehtoistyöhön. Joka puolella on monia lahjoja omaavia ihmisiä ja nyt on aika ryhtyä etsimään ja rakentamaan tulevaisuuden kirkkoa seurakuntauudistusten keskellä.

– Jokaiselle löytyy toivon mukaan paikka. Suomeen tulleet ja tänne kotoutuneet ortodoksit antavat jo nyt paljon meidän kirkollemme ja uskon että jatkossa yhä enemmän. Uskon myös, että meidän kirkkomme voi toimia suunnannäyttäjänä todellisena monikulttuurisena ja toimivana vaikuttajana ortodoksisten paikalliskirkkojen parissa, metropoliitta Elia summaa.

Teksti: Riina Nguyen, Filantropia
Kuva: Teemu Toivonen, Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurinen työ