Joulun julkilausuma turvaa hakevien puolesta

Ajankohtaista | 14.12.2018

Euroopan kirkkojen johtajien allekirjoittama julkilausuma, yhteistyössä Euroopan Kirkkojen Komission (CEC) ja Euroopan kirkkojen Siirtolaiskomission (CCME) kanssa.

Joulun lähestyessä kutsumme kaikkia toimimaan ja rukoilemaan vastaanottavan ja myötätuntoisen Euroopan puolesta. Kun me kristityt valmistaudumme Kristuksen syntymäjuhlaan, muistamme toiveikkaina ja odottaen profeetta Jesajan sanat: ” Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon” (Jesaja 9:1).

Pyydämme Euroopan kansoilta ja ihmisiltä, poliittisilta ja kirkollisilta johtajilta: älkää salliko meidän suhtautua välinpitämättömästi lähimmäistemme kärsimyksiin. Pyrkikäämme sen sijaan kunnioittamaan niiden ihmisten arvoa, jotka tarvitsevat meidän apuamme, ja tunnistamaan, että muukalaisen vastaanottaminen on osa kristillistä ja eurooppalaista perintöämme. Olkaamme rohkeita ja varmoja Kristuksessa, maailman valossa, jonka syntymää juhlimme. Kristus näyttää meille tien elämään yhdessä.

Maailmaa järkyttävät lakkaamatta vainojen, konfliktien ja sotien aiheuttamat tuskat. Yhdistyneiden kansakuntien mukaan lähes 70 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa turvaa ja rauhallista elämää etsien. Yli puolet heistä on lapsia.

Yhdistyneiden kansakuntien pakolaiskomissaarin mukaan ”kukaan ei vapaasti valitse tulevansa pakolaiseksi. Meillä muilla on kuitenkin mahdollisuus valita, kuinka autamme”. Kristittyinä meitä johdattaa raamatun opetus ja Kristuksen seuraaminen. Valmistautuessamme joulun saapumiseen meitä muistutetaan – paitsi Jumalan lupauksesta maailman valosta ja elämästä – myös vastuustamme Kristuksen seuraajina.

Jeesus tuli ihmiseksi: Joulu on Kristuksen syntymäjuhla. Kristityille se on ilmaus Jumalan rajattomasta rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan. Seimeen syntynyt lapsi oli ilosanoma, suuri ilo koko kansalle (Luukas 2:10). Jumala loi ihmisen kuvakseen (1. Moos. 1:27), ja Kristuksen syntymä ihmiseksi vahvistaa jokaisen ihmisen arvokkuuden. Yksikään ihminen tai ihmisjoukko ei ole ”ongelma”, vaan jokainen ansaitsee arvostuksen Jumalan rakastamana ihmisenä. Me kaikki jaamme saman ihmisyyden, joka on riippumaton jaosta muukalaisiin ja meikäläisiin.

Jeesus pakolaisena: Jeesus eli lapsena pakolaisena Egyptissä, kun Maria ja Joosef pakenivat Herodeksen uhkausta surmata Jeesus. Hän eli Rooman valloituksen aikana ja todisti ihmisten vapauden ja kunnian riiston. Jeesus syntyi kodittomaksi ja koki tyrannian ja kärsimykset. Hän samaistuu pakolaisiin ja sorrettuihin ja kutsuu meitä laupeudessa samaistumaan heikkoihin ja haavoittuviin.

Jeesus muukalaisena: Jeesus on osoittanut meille, että kaikkein vähäisimmissä voimme kohdata hänet, itse Kristuksen (Matteus 25:40). Kun tunnistamme Kristuksen muukalaisen asussa, alamme tunnistaa myös pyhyyden toisessa. Emme silloin ainoastaan luovu jaottelusta meihin ja muukalaisiin, vaan kohtaaminen on siunaus, jossa tulemme yhdessä enemmän ihmisiksi. Suurta huolta kantaen panemme merkille, kuinka Eurooppa suhtautuu nyt saapuviin ihmisiin. Raamatun sanoman ja lähes 20 vuotta sitten, vuonna 1999 Tampereella pidetyn Euroopan yleiskokouksen pohjalta toteamme seuraavasti:

  • On kestämätöntä, että siirtolaisuuden hallinta Euroopassa johtaa tilanteisiin, joissa ihmisten kuolema rajalla on tavallista ja väkivalta sekä hyväksikäyttö jokapäiväistä. Tarvitsemme turvallisia kulkureittejä ja toimenpiteitä kadonneiden etsimiseksi ja pelastamiseksi.
  • Vahvistamme Tampereen huippukokouksen julkilausuman, erityisesti absoluuttisen oikeuden turvapaikan hakemiseen ja Geneven pakolaissopimuksen täyden ja rajaamattoman soveltamisen nykyaikaisen turvapaikkapolitiikan lähtökohtina. Näiden periaatteiden mukaan oikeuteen hakea turvapaikkaa ei vaikuta se, kuinka ja mitä kautta turvaa hakeva on saapunut Eurooppaan.
  • Lähtömaiden olosuhteiden kehittäminen ja ihmisten tukeminen lähtömaissaan on edelleen tärkeää, jotta ihmisten ei tarvitsisi paeta. Tästä huolimatta Euroopan tulee huolehtia vastuustaan ottaa vastaan ja suojella niitä, jotka kuitenkin joutuvat jättämään kotinsa. Eurooppa ei voi yhtenä maailman rikkaimmista ja kehittyneimmistä alueista pyrkiä pysäyttämään siirtolaisia kolmannen maailman maihin.
  • Solidaarisuuden tulisi olla ohjaava periaate siirtolaisuuden hallinnassa ja etenkin pakolaisten vastaanottamisessa. Solidaarisuus merkitsee sitä, että vahvemmat kädet jaksavat kantaa suuremman vastuun kuin heikommat ja että jokainen auttaa omien voimiensa mukaan.
  • Emme ajattele, että uusien tulijoiden vastaanottaminen tapahtuisi Euroopassa jo asuvien kustannuksella. Poliittisten linjausten ja toimintatapojen tulee ottaa huomioon tulijoiden erityiset tarpeet ja kannustaa heitä osallistumaan kaikissa yhteisöissään, samanaikaisesti kun eurooppalaisten tarpeita ja perinteitä kunnioitetaan.
  • Siirtolaisuudesta ja pakolaisuudesta tulee keskustella kunnioittavassa ja myötätuntoisessa hengessä. Virheellisten, todentamattomien ja hajaannusta aiheuttavien viestien levittäminen tekee rauhallisesta rinnakkainelosta vaikeampaa.
  • Kun erilaisista etnisistä, kulttuurisista ja uskonnollisista taustoista tulevat ihmiset elävät rinnakkain, ristiriitoja nousee väistämättä. Moninaisuus voi olla sekä haastavaa että rikastuttavaa. Rukoilemme myötämielisyyttä ja sitoutumista rakentavaan yhteiseloon.

Me sitoudumme työskentelemään ja puhumaan sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa jokaisella on mahdollisuus osallistua – niin kantaväestöllä kuin uusilla tulijoillakin.

Seuraavat kirkolliset johtajat ovat allekirjoittaneet kannanoton:

Alankomaat:

Protestant Church in the Netherlands: General Secretary Dr René de Reuver

Belgia:

United Protestant Church in Belgium (EPUB): Synod President Rev Steven Fuite

Espanja:

Spanish Evangelical Church (IEE): President Pastor Alfredo Abad

Iso-Britannia:

Baptist Union of Great Britain: General Secretary Rev Lynn Green

Church of Scotland: Moderator of the General Assembly The Right Rev Susan Brown

Cherubim & Seraphim Churches: Chair of the Europe Chapter of the Unification Council Special

Apostle Pastor John Adegoke

Methodist Church in Britain: President of Conference Revd Michaela Youngson and

Vice-President of Conference Mr Bala Gnanapragasam

United Reformed Church in Britain: Moderators of the General Assembly Revd Nigel Uden and Mr Derek Estill

Churches Together in Britain and Ireland: Bishop Jonathan Clark, Bishop of Croydon as Chair of the Churches’ Refugee Network of CTBI

Italia:

Federation of Protestant Churches in Italy (FCEI): President Pastor Luca Maria Negro

Opera for the Evangelical Methodist Churches in Italy (OPCEMI): President of the Executive Board

(Comitato permanente), Pastor Ms Mirella Manocchio

Waldensian Church in Italy: Moderator of the Waldensian Board (Tavola Valdese) Pastor Eugenio Bernardini

Itävalta:

Evangelical Church of the Augsburg Confession in Austria: Bishop Dr Michael Bünker

Kreikka:

Church of Greece: His Beatitude Ieronymos II, Archbishop of Athens and All Greece

Evangelical Church of Greece: Secretary of the Executive Committee Rev Dimitris Boukis

Kypros:

Church of Cyprus: His Beatitude Chrysostomos II, Archbishop of New Justiniana and All Cyprus

Norja:

Church of Norway: Presiding Bishop The Right Rev Helga Haugland Byfuglien

Ranska:

French Protestant Federation: President Pastor François Clavairoly

Romania:

Evangelical Church of the Augsburg Confession in Romania:Bishop Reinhart Guib and Mrs Erika Klemm, Head of Refugee Desk

Ruotsi:

Church of Sweden: Dr Antje Jackelén, Archbishop of Uppsala and Primate of the Church of Sweden

Saksa:

Evangelical Church in Germany (EKD): Council chairman Landesbischof Prof Dr Heinrich Bedford-Strohm & Bishop Petra Bosse-Huber

Suomi:

Evangelical Lutheran Church of Finland: Archbishop of Turku and Finland Tapio Luoma 

Orthodox Church of Finland: His Eminence Archbishop Leo of Helsinki and All Finland

Tsekki:

Evangelical Church of Czech Brethren: Synodal Senior Daniel Ženatý and Synodal Curator Vladimír Zikmund

Viro:

Estonian Evangelical Lutheran Church: The Most Reverend Urmas Viilma, Archbishop of Tallinn and Primate of the EELC

Orthodox Church of Estonia: His Beatitude Stephanos, Metropolitan of Tallinn and All Estonia

Kansainväliset organisaatiot:

Ecumenical Organisations and Christian World Communions

Anglican Communion: The Archbishop of Canterbury’s Representative to the European Institutions,

Bishop of Gibraltar in Europe The Right Reverend Dr Robert Innes

Churches’ Commission for Migrants in Europe: Moderator of CCME Mr Lemma Desta and Vice Moderators Ms Efthalia Pappa and Ms Dora Kanizsai-Nagy

Conference of European Churches: President of CEC Rev Christian Krieger and Vice Presidents Bishop Guli Francis-Dehqani and His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden and All Scandinavia

Ecumenical Patriarchate: His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden and All Scandinavia, on behalf of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew

Ecumenical Youth Council in Europe: Chairperson Angelita Tomaselli

Lutheran World Federation: Vice Presidents

  • Central Eastern Europe: Archbishop Urmas Viilma, Estonian Evangelical Lutheran Church
  • Central Western Europe: Pröpstin Astrid Kleist, Evangelical Lutheran Church in Northern Germany
  • Nordic Countries: Archbishop Dr Antje Jackelén, Church of Sweden

World Communion of Reformed Churches: President of the Europe Steering Committee, Dipl Pol Martina Wasserloos-Strunk

World Council of Churches: General Secretary Rev. Dr Olav Fykse Tveit