Piispainkokouksen ohje seurakunnille

Ajankohtaista | 01.12.2018

Pyhittäjä Johannes Valamolaisen ja pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Ilomantsilaisen liturginen muistaminen.

Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi hyväksyi torstaina 29.11.2018 pitämässään istunnossa kirkkomme piispainkokouksen tekemän esityksen skeemaigumeni Johanneksen ja Johannes Karhapään liittämisestä pyhien joukkoon nimillä pyhittäjä Johannes Valamolainen ja pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Ilomantsilainen.

Kirkon perinteen mukaan ennen varsinaista pyhien joukkoon liittämistä on tapana muistaa pyhiksi julistettuja toimittamalla heille muistopalveluksia. Tämä on käytäntö autokefalisissa kirkoissa, joissa valmistelun jälkeen voidaan tehdä itsenäinen päätös ja suorittaa asiaan kuuluvat toimitukset nopeasti. Päätöstä ei silloin tarvitse meidän tapaamme hakea äitikirkolta. 

Meillä varsinaiset pyhien joukkoon liittämiseen kuuluvat juhlallisuudet siirtyvät myöhempään, piispainkokouksen ilmoittamaan ajankohtaan, mistä johtuen piispainkokous katsoo hyväksi antaa poikkeusluvan niin luostareissa kuin seurakunnissakin muistaa pyhittäjä Johannes Valamolaista ja pyhää marttyyri ja tunnustaja Johannes Ilomantsilaista toimittamalla heidän kunniakseen rukouspalveluksia.

Sen sijaan heidän muistelemisensa liturgiassa on luvallista vasta myöhemmin virallisesti tapahtuvan pyhien joukkoon liittämisen jälkeen.

Suomen ortodoksinen piispainkokous