Piispa Arseni Kuopion ja Karjalan hiippakunnan metropoliitaksi

Ajankohtaista | 29.11.2018

Valittu aloittaa tehtävässään tammikuussa, toimeenasettamisajankohdasta uutisoidaan erikseen.

Piispa Arseni

Valamon luostarissa 26.–29.11.2018 kokoontunut Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous on valinnut Kuopion ja Karjalan hiippakunnan piispan eli metropoliitan tehtävään piispa Arsenin.

 

Piispainkokous asetti keskiviikkona 28.11. vaaliin ehdolle piispa Arsenin, Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergein ja arkkimandriitta Andreas Larikan.

 

Vaali toimitettiin Valamon luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkossa 29. marraskuuta. Piispa Arseni sai 22 ääntä, arkkimandriitta Sergei 10 ääntä ja arkkimandriitta Andreas Larikka 2 ääntä. Vaalissa annettiin 1 tyhjä ääni. 

 

Monia armorikkaita vuosia tulevalle Kuopion ja Karjalan hiippakunnan metropoliitalle, piispa Arsenille!

 

Joensuun piispa Arseni (1957–) on valmistunut Kuopion ortodoksisesta pappisseminaarista vuonna 1983 ja teologian maisteriksi Pietarin hengellisestä akatemiasta vuonna 1989. Vuosina 1996–1998 hän suoritti jatko-opintoja Ateenan yliopistossa ja vuonna 2011 teologian lisensiaatin tutkinnon Itä-Suomen yliopistossa.

Hänet on vihitty munkiksi ja munkkidiakoniksi Pietarissa vuonna 1985. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1986. Arkkimandriitan arvon hän sai vuonna 1997.

Valamon luostarin varajohtajana vuodet 1989–2004 toiminut isä Arseni valittiin Suomen ortodoksisen kirkon apulaispiispaksi vuonna 2004. Vuonna 2005 hänet asetettiin toimeensa nimikkeellä Joensuun piispa. Vuosina 2013–2014 hän palveli Oulun hiippakunnan metropoliitan tehtävien hoitajana ja vuonna 2018 Kuopion ja Karjalan hiippakunnan metropoliitan tehtävien hoitajana.

Piispa Arseni on tunnettu ikonimaalari ja ikonografian tuntija. Vuodesta 2012 lähtien on ollut Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava.

Kuopion ja Karjalan hiippakunta on yksi Suomen ortodoksisen kirkon kolmesta hiippakunnasta. Siihen kuuluu 9 seurakuntaa: Iisalmi, Ilomantsi, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Nurmes, Rautalampi, Saimaa ja Taipale. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 21 000.

 

Hiippakunnan alueella – Kuopiossa – toimivat myös Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskus ja ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Lisäksi sen alueella – Joensuussa – toimii Ortodoksinen seminaari, jossa Itä-Suomen yliopistossa ortodoksista teologiaa opiskelevat suorittavat käytännön soveltavat opinnot ja liturgiset harjoitukset. Myös Valamon Kristuksen kirkastumisen luostari ja Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari sijaitsevat Kuopion ja Karjalan hiippakunnan alueella. Kirkkoja ja rukoushuoneita hiippakunnassa on noin 80.

 

Kuva: Vlada Wahlstén