Apostoli Jaakobin, Herran veljen, muisto 23. lokakuuta

Kirkkovuosi | 19.10.2018

Monissa seurakunnissa toimitetaan pyhän muistopäivän tienoolla apostolin nimeä kantava ehtoollisjumalanpalvelus, Jaakobin liturgia.

Apostoli Jaakob oli Jerusalemin seurakunnan ensimmäinen patriarkka eli johtaja. Häntä kutsutaan Herran veljeksi, sillä hän oli Jumalansynnyttäjän kihlaajan Joosefin poika ensimmäisestä avioliitosta Salomen kanssa. Jaakob liittyi Herran apostolien joukkoon vasta Jeesuksen Kristuksen kuoleman jälkeen. Hän on kirjoittanut Uuden testamentin nimeään kantavan kirjeen.

Apostoli Jaakobin muistopäivänä 23. lokakuuta – tai sen tuntumassa, esimerkiksi muistopäivää lähimpänä olevana sunnuntaina – toimitetaan monissa seurakunnissa hänen nimeään kantava ehtoollisjumalanpalvelus, Jaakobin liturgia.

Pyhän apostoli Jaakobin jumalallista liturgiaa kutsutaan yleensä vanhimmaksi käytössä olevaksi liturgiatekstiksi. Tarkalleen ottaen liturgian nykyinen muoto on peräisin 1800-luvun lopulta varhaisesta Jerusalemilaisesta liturgiasta. Antiokiassa, Kyproksella ja Aleksandriassa liturgia oli paikoitellen käytössä 1100-luvulle saakka, mutta muualla Jaakobin liturgian toimittaminen loppui jo aikaisemmin Johannes Krysostomoksen liturgian vakiinnuttua asemansa niin sanottuna tavallisena liturgiana. Orientaalisissa kirkoissa Jaakobin nimeä kantava liturgia on edelleen käytössä.

Jaakobin liturgia eroaa tavanomaisesta kirkossamme vakiintuneesta Johannes Krysostomoksen liturgiasta muun muassa ehtoollisen vietossa. Ehtoollislahjat jaetaan uskoville erillisinä.  Palvelus alkaa saatolla, jossa papisto saapuu kirkkoon, kuten lännen perinteissä nykyäänkin. Liturgia toimitetaan kasvot kirkkokansaa päin, kun taas Johannes Krysostomoksen liturgiassa toimittajien kasvot ovat kohti alttaria ja itää.  Liturgiassa on myös enemmän papin rukouksia ja vähemmän kuorolaulua. Palveluksessa on jäljellä esimerkiksi mittava muisteluosa, jossa rukoillaan muun muassa maailman hädässä olevien ja läheistemme puolesta.

Perimätiedon mukaan Jaakobin liturgia on ollut alkujaan Jerusalemin seurakunnassa toimitettu piispallinen palvelus. Jaakobin liturgian vuosittainen toimittaminen on ollut vakiintunut perinne Jerusalemissa. Lisäksi liturgian toimittaminen on yleistä Kreikassa, missä palvelus toimitetaan useamman kerran vuodessa, muun muassa joulun jälkeisenä sunnuntaina.

Tänä vuonna Jaakobin liturgia toimitetaan ainakin seuraavissa pyhäköissä:

Hämeenlinna,Pyhien Aleksanteri Nevskin ja Johannes Krysostomoksen kirkko
Ti 23.10. klo 10

Kouvola, Pyhän Ristin Ylentamisen kirkko
Ma 22.10 klo 17

Helsinki, Liisankadun kotikirkko
Ti 23.10. klo 8

Ilomantsi, Pyhän profeetta Elian kirkko
Su 21.10. klo 9

Joensuu, Pyhän Nikolaoksen kirkko
Ti 23.10. klo 9

Kuopio, Pyhän Nikolaoksen katedraali
Ti 23.10. klo 10

Oulu, Pyhän Kolminaisuuden katedraali
Ke 24.10. klo 9