Vahingot Mikkelissä odotettua pienemmät

Ajankohtaista | 08.10.2018

Mitään mittaamattoman arvokasta ei ole tuhoutunut, kertoo Valamon konservointilaitoksen johtava konservaattori Antti Narmala.

Freskoon tehty puhdistuskokeilu ja sen tulos

Mikkelissä sijaitsevassa Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkossa syttyi tulipalo sunnuntaina 7.10. hieman ennen iltakymmentä. Palon syttymissyy ei ole vielä selvillä.

Pelastuslaitos ja Saimaan ortodoksisen seurakunnan työntekijät siirsivät yöllä ikoneita, jumalanpalveluspukuja, alttarin esineistöä ja muuta irtainta kirkosta seurakuntasalille turvaan savulta, kuumuudelta, kosteudelta ja höyryltä. Vahinkojen minimointi jatkui vielä maanantaiaamuna.

Valamon konservointilaitoksen johtava konservaattori Antti Narmala oli yhteydessä pelastuslaitokseen jo palon sammutusvaiheessa.

– Tiesin, että pääsen itse tarkastelemaan tilannetta vasta maanantai-iltapäivänä. Sain kuitenkin paikalta asiantuntevaa ensikäden tietoa jo ennen sitä, sillä meidän konservointilaitoksemme konservaattori Anna von Numers oli sattumalta vierailulla Mikkelissä ja ehti siksi paikalle jo aamulla, kertoo Narmala.

Mikkeliin päästyään Narmala saattoi helpotuksekseen todeta, että vahingot olivat huomattavasti pienemmät kuin mitä alustavat uutiset antoivat odottaa.

– Sanoisin, että mitään mittaamattoman arvokasta ei ole palossa tuhoutunut. Lähinnä palon syttymispaikkaa sijainnut Pyhän Nikolaoksen ikoni on palanut niin pahoin, että sen pelastamiseksi ei ole enää mitään tehtävissä. Ikonin rakenne on kuitenkin tarkoitus vahvistaa ja osin hiiltynyt ikoni asettaa aikanaan kirkkoon muistoksi tapahtuneesta. Samoin tehtiin Jumalanäidin Kazanilaiselle ikonille, joka tuhoutui Valamon luostarin päärakennuksen tulipalossa 18.3.2012. Se on nykyisin esillä konservointilaitoksen tiloissa.

Pyhän Ylienkeli Mikaelin kirkon vanhin ikoni, Käkisalmesta Mikkeliin tuotu Jumalanäidin Kazanilainen ikoni 1600 -luvulta säästyi tuholta. Myös ikonimaalari Petros Sasakin 1990-luvun alussa alttarin takaseinään maalaamat seinämaalaukset ja ikonostaasin ikonit ovat Narmalan mukaan saaneet vain pintavaurioita.

– Kyllähän täällä pahalta näyttää, mutta tosiasiassa seinämaalaukset ovat vain todella nokisia. Tein jo ensimmäisiä koepuhdistuksia ja noki tuntuu irtoavan hyvin. Nämä saadaan kyllä kuntoon, mutta työ tulee viemään aikaa.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Antti Narmala. Kuva kevyesti kuivapuhdistetusta koealueesta. Ympärillä noen tahrimaa pintaa.