Lisää pyhää melua!

Ajankohtaista | 25.09.2018

Kirkon kustantaman lasten puuhakirjasarjan toinen osa on ilmestynyt.

Kirjan kansi

Suomen ortodoksinen kirkko on hyväksynyt vuonna 2011 kirkon varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelman otsikolla ”Pyhä melu”. Suunnitelmassa on kolme päätasoa: ortodoksinen kulttuuri, jumalanpalvelus ja juhlat sekä ortodoksinen identiteetti.

Syksyllä 2017 ilmestyi kirkon kustantamana Pyhä melu –nimisen puuhakirjasarjan ensimmäinen osa, jonka tehtävät keskittyvät opetussuunnitelman ensimmäiseen päätasoon, ortodoksiseen kulttuuriin. Kirjan kautta tulevat tutuiksi mm. risti, ristinmerkin tekeminen, ikoni, tuohus, enkeli, pappi, Raamattu, kirkkorakennus ja suitsutus.

Nyt on ilmestynyt kolmiosaiseksi suunnitellun sarjan toinen osa, Pyhä melu 2. Tässä toisessa osassa otetaan käsittelyyn opetussuunnitelman toinen päätaso, jumalanpalvelus ja juhlat. Kirjan aiheita ovat mm. liturgia ja ehtoollinen, Herran rukous, Taivaallinen kuningas -veisu sekä otos kirkkovuoden suurista juhlista (joulu, teofania, Jeesuksen temppeliintuominen, palmusunnuntai ja pääsiäinen). 

Kirjasarjan tarkoituksena on tukea vanhempia, isovanhempia ja kummeja lasten kirkollisessa kasvatuksessa. Se sopii myös seurakuntakerhojen käyttöön.

Kirjojen helposti luettavat tekstiosiot ja eritasoiset tehtävät on suunniteltu niin, että kirja sopii yhtä hyvin sekä taaperoikäisille että lukemaan oppineille lapsille. Kirjojen sivuilta löytyvät tehtävät ovat kahden kokeneen ortodoksisen uskonnon opettajan käsialaa. TM Ulla Puhakka ja TM Kirsi Vuomajoki tunnetaan myös lapsille suunnattua ortodoksista verkko-opetusmateriaalia sisältävän ortoboxi.fi –sivuston tekijöinä. Kirsi Vuomajoki on myös kuvittanut teokset.

Sarjan kolmas osa ilmestyy vuonna 2019.

Pyhä melu 1 ja Pyhä melu 2 -kirjoja voi tilata sähköpostitse osoitteesta tilaukset@ort.fi. Kirjan hinta on 10 euroa (+postimaksu). Jälleenmyyjille tilaushinta 7,50 euroa.