In memoriam: rovasti Unto Lampinen

Ajankohtaista | 10.08.2018

Isä Unto siirtyi tuonilmaisiin Oulussa perjantaina 10. elokuuta.

Unto Lampinen syntyi vuonna 1943 karjalaisten evakkojen perheeseen. Omat juuret olivat hänelle tärkeät, vaikkei hän itse enää puhunutkaan esivanhempiensa murretta.

1960-luvun alkupuolella hän meni opiskelemaan Kuopiossa sijainneeseen ortodoksiseen pappisseminaariin. Samaan aikaan seminaarissa opiskelivat myös monet myöhemmässä vaiheessa tärkeät Suomen ortodoksisen kirkon vaikuttajat: rovasti Leo Iltola, rovasti Risto Lintu ja rovasti Heikki Makkonen.

Avioiduttuaan puolisonsa Elisabetin kanssa Unto Lampinen sai pappisvihkimyksen. Esikoinen (nyk. Helsingin Uspenskin katedraalin ylidiakoni Juha Lampinen) syntyi vuonna 1966. Oulun seurakuntaan perustettiin nuorisopastorin virka 1.9.1967 lähtien ja virkaan valittiin isä Unto, joka työskenteli tässä tehtävässä ONL:n nuoriso-ohjaaja Eino Hynnisen kanssa. Myös hänet vihittiin myöhemmin papiksi.

Vuonna 1967 isä Unto vammautui vakavasti auto-onnettomuudessa. Hän toipui, mutta jäi loppuelämäkseen liikuntarajoitteiseksi. ”Elämä pitää ottaa vastaan sellaisena kuin sen saa”, sanoi rovasti Unto Lampinen 60-vuotisjuhlassaan vuonna 2003. Pappina hän uskoi, että vammautumisen ansiosta hänelle oli annettu mahdollisuus ymmärtää heikompiosaisten asemaa yhteiskunnassa ja kehittyä apua kaipaavien auttamisessa.

Isä Unto oli vakuuttunut, että hänen elämällään ja toiminnallaan on tarkoitus. Virallisen eläköitymisen jälkeen rovasti osallistui edelleen sivutoimisesti seurakunnan toimintaan mm. rippi-isänä. Hän oli hyvin sitoutunut seurakunnan elämään ja toimi useita vuosia seurakunnan neuvoston ja valtuuston jäsenenä sekä seurakunnan neuvoston puheenjohtajana. 

Isä Unto Lampinen vihittiin rovastiksi 1.1.1992. Vuonna 2003 hänelle myönnettiin koruristin käyttöoikeus.

Monien muiden toimiensa ohella isä Unto toimi Oulun Invalidien Yhdistyksen puheenjohtajana, kaupunginvaltuutettuna, kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin maakuntavaltuuston jäsenä.

Jumala on rakkaus", uskoi isä Unto, jolle ortodoksinen usko oli ennen kaikkea rakkautta.