Kesäisiä tapahtumia Lintulan luostarissa

Ajankohtaista | 06.07.2018

Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikonin ristisaatto (12.7.) ja opastettu tuohuskierros (19.7.) kutsuvat vierailulle luostariin.

Kesäinen kuva Lintulasta

Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikonin ristisaatto järjestetään tänä vuonna torstaina 12. heinäkuuta. Niille, jotka eivät osallistu ristisaattoon laivalla tai kävellen, Lintulan luostari tarjoaa unohtumattoman kesäisen päivän. Aamupäivällä kello 8 alkaen voi seurata, miten luostarin väki valmistaa saniaisista ja kukista kukkamaton, jota pitkin Jumalansynnyttäjän Konevitsalainen ikoni tuodaan Lintulan kirkkoon. Kukkamattoperinnettä on vaalittu Lintulassa jo 40 vuotta. 

Lintulan kahvio ja matkamuistomyymälä avautuvat kello 10 ja palvelevat iltakuuteen asti. Ristisaatto saapuu luostariin noin kello 12.30. Kirkossa toimitetaan silloin lyhyt rukoushetki – akatistos Jumalansynnyttäjälle toimitetaan ristisaattoväen ruokailun jälkeen kello 14.30.

Seuraavana torstaina, 19.7. kello 13 Lintulassa järjestetään opastettu tuohuskierros, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Lintulan tuohustehtaaseen. Tuohukset eli kapeat vahakynttilät kuuluvat osana ortodoksisiin jumalanpalveluksiin. Suomessa tuohusten valmistamisesta vastaa Lintulan luostarin sisaristo.

Tuohukset tutuksi -kierroksen aikana kuullaan tehtaan toiminnasta ja tuohusten valmistuksesta, raaka-aineisista, tuohusten käytöstä ja merkityksestä. Tavallisten tuohusten lisäksi selviää mitä ovat vihkikynttilät, piispankynttilät ja diakoninkynttilät. Kierros alkaa luostarin etupihalta tehdas- ja kaupparakennuksen edestä, jatkuu siitä tuohustehtaaseen ja päättyy luostarin kirkkoon, jossa kaikilla on halutessaan mahdollisuus sytyttää oma tuohus palamaan. Kierroksen vetää tuohusten valmistuksesta vastaava sisar ja sen kesto on noin 45 minuuttia.

Päivän aikana tuohuksia on myynnissä luostarin kaupan lisäksi erillisessä myyntipisteessä sekä yksittäin että erikokoisissa lahjapakkauksissa. Kierrokselle mahtuu mukaan 30 henkeä. Opastusmaksu 4 €, 7‒16-vuotiaat lapset 2 €, alle kouluikäiset ilmaiseksi. Opastus maksetaan etukäteen luostarin kauppaan.

Kuva: Martinus Markoff