Heinäkuun synaksarion lisätty kirkon sivuille

Ajankohtaista | 01.07.2018

12-osaisen Synaksarion -kirjasarjan viimeinenkin osa on jo tekeillä.

Pyhät Kosmas ja Damianos

Kirkkovuoden jokainen päivä on omistettu yhden tai useamman pyhän muistolle. Heidän elämäkertojensa muistiin merkitseminen on kuulunut kirkon elämään varhaiskirkon ajoista asti. Näiden elämäkertojen kokoelmaa kutsutaan synaksarioniksi. Tämä ortodoksisen kirkon keskeisimpiin perusteoksiin kuuluva kirjakokoelma kattaa tuhat vuotta läntisen ja kaksi vuosituhatta itäisen kristikunnan pyhiä sekä vanhan liiton hurskaat.

Synaksarionin tarkoitus on pitää pyhien muistoa elävänä ja samalla kannustaa kirkon jäseniä heidän omassa kilvoituksessaan. Päivän synaksarion voi kuulla kirkossa ääneen luettuna aamupalveluksen yhteydessä, mutta yksinkertaisin ja helpoin tapa tutustua näihin elämäkertoihin on lukea päivän synaksario itse samalla kun lukee päivän epistola- ja evankeliumitekstit.

Kirkon etusivulla olevasta kirkkokalenterista löytyvät nämä kaikki helposti sähköisessä muodossa. Nyt sivuille on lisätty myös heinäkuun synaksarion. Heinäkuuhun sijoittuvat mm. monien Karjalan pyhien muistopäivät, ikonimaalari, pyhittäjä Andrei Rublevin, pyhittäjä Paisios Athosvuorelaisen ja pyhittäjämarttyyri Maria Pariisilaisen muistopäivät ja monien Jumalansynnyttäjän ikonien juhlapäivät. Jo heinäkuun ensimmäisenä päivänä muistellaan kahta monille tuttua ja läheistä pyhää: pyhiä palkattaparantajia Kosmasta ja Damianosta.

Synaksarionin käännöshanke on yhä hieman kesken: toistakymmentä vuotta kestäneessä projektissa on saatu valmiiksi kirkkovuoden ensimmäiset 11 kuukautta. Elokuun osa ei ole vielä ilmestynyt, mutta sekin on jo viimeistelyvaiheessa.

Synaksarion -teossarjan on toimittanut filosofian tohtori, pappismunkki Serafim Seppälä, joka toimii systemaattisen teologian ja patristiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Työryhmään kuuluvat myös Johanna Vaikonpää sekä nunnat Kristoduli ja Ksenia Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarista. Kirjan kustantaja on Maahenki ja sarjan kaikkia osia on saatavilla kustantajan verkkokaupasta.

Kuva: Kyproksen ortodoksinen kirkko