Ristisaatoissa vaelletaan rukouksen hengessä

Ajankohtaista | 18.06.2018

Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin ristisaatto järjestetään tänä kesänä torstaina 12. heinäkuuta.

Kukkamaton tekoa Lintulassa kesällä 2016

Ristisaatto on kirkon ikivanha toimintamuoto, jossa kirkon sanoma viedään kirkon seinien ulkopuolelle, kaikkeen maailmaan. Ensimmäiset ristisaatot tehtiin jo alkukirkon aikana: kasteelle valmistautuneet kulkivat kastepäivänä kulkueena kasteelle ja sieltä kirkkoon. Ristisaattoperinne elää kirkossa vahvana – Suomessa se on kirjattu myös aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Ristisaattoon pääsee osallistumaan esimerkiksi praasniekkojen yhteydessä, sillä monen pyhäkön temppelijuhlan ohjelmaan kuuluu juhlaliturgian lisäksi ristisaatto kalmistoon tai vedenpyhityspaikalle.

Useimmat ristisaatot ovat lyhyitä pyrähdyksiä, mutta ristisaatto on muodoltaan varsin joustava: matkaa voidaan tehdä useita päiviäkin. Suomessa pitkien ristisaattojen perinteen elvytti matkapappi, isä Vesa Takala, 1980-luvun alussa. Hänen johtamansa ristisaatot etenivät ikoneita kantaen korpimaita pitkin kylästä kylään, talosta taloon. Saatto saattoi kestää jopa viikon ajan ja matkan varrella siunattiin koteja, niiden asukkaita, eläimiä ja koko maailmaa. Suomen ja Venäjän rajaviranomaisten välinen yhteistyö on sittemmin mahdollistanut myös valtakunnanrajan ylittävät ristisaatot.

Pidemmistä patikkaristisaatoista tunnetuin lienee Konevitsalaisen Jumalanäidin ikonin juhlan kunniaksi vuosittain järjestettävä ristisaatto Valamon luostarista Lintulan luostariin ja takaisin. Tänä vuonna saatto järjestetään torstaina 12. heinäkuuta.

Matkan voi tehdä joko kävellen tai laivalla tai sekä että. Asvaltoitua tietä, metsäautoteitä ja luontopolkuja pitkin etenevälle ristisaatolle kertyy kävellen matkaa noin 14 kilometriä yhteen suuntaan.

Päivä alkaa aamupalveluksella Valamon luostarin pääkirkossa kello 6. Kävellen kulkevat lähtevät matkaan kello 7, laivalla kulkevien lähtö tapahtuu laivarannasta kello 10. Lintulaan saavuttua ristisaattoväellä on mahdollisuus osallistua kenttäruokailuun, joka alkaa noin kello 13. Lintulan Pyhän Kolminaisuuden kirkossa toimitettava akatistos Jumalanäidille alkaa noin kello 14.30. Palveluksen jälkeen lähdetään paluumatkalle. Laiva palaa Valamoon kello 17, kävelijät palaavat noin kello 19 mennessä.

Ristisaattopäivän voi viettää myös Lintulassa, jossa luostarin väki valmistaa saniaisista ja kukista kukkamaton, jota pitkin ikoni tuodaan kirkkoon. Maton teko alkaa noin kello 8 ja jatkuu aamupäivän ajan. Kukkamattoperinnettä on vaalittu Lintulassa jo 40 vuotta ja valmis matto sekä saaton kulku maton yli on aina yhtä juhlallinen ja sykähdyttävä näky. Lintulan kahvio ja matkamuistomyymälä palvelevat vierailijoita kello kymmenestä alkaen.

Laivalla ristisaattoon osallistuvien on varattava laivaliput etukäteen Valamon luostarin myyntipalvelusta p. 017 570 1810 (ma-pe klo 9.15.30).

Lintulan luostarissa pysytteleviä vieraita, jotka ovat kiinnostuneita kenttäateriasta, pyydetään ilmoittautumaan Lintulan luostariin 11.7. klo 12 mennessä puh. 040 485 7603.)

Ristisaattoperinteestä kiinnostuneille ja ristisaattomatkalle aikoville voi suositella varauksetta lukemiseksi keväällä ilmestynyttä teosta, jossa esitellään perinnettä sekä sanoin että kuvin. Hanna Hentinen ja Elina Vuola (toim.): Vaellus pyhiin – ristisaattoja idän ja lännen rajalla. Sacred Journeys – Orthodox Processions in Eastern Finland. Kirjapaja 2018.