Musiikin ystäviä hemmotellaan Valamossa

Ajankohtaista | 15.06.2018

Luostarissa järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa useita kiinnostavia konsertteja.

Valamon pääkirkko

Heinäveden Musiikkipäivien ja Valamon luostarin yhteistyö jatkuu tänäkin vuonna kahdella luostarissa järjestettävällä konsertilla.

Lauantaina 30.6. Musiikkipäivät järjestää yhdessä Ms. Puijon kanssa Otto Kotilainen 150 vuotta –risteilyn Kuopiosta Heinäveden Palokin kautta Valamon luostariin.

Heinävesi oli 150 vuotta sitten syntyneen säveltäjä Otto Kotilaisen synnyinseutua ja hän vietti mielellään kesät huvilallaan Palokissa. Häntä voidaan pitää myös Heinäveden Musiikkipäivien inspiraation lähteenä, sillä hän järjesti vuonna 1911 Heinävedellä Laulu-, soitto- ja urheilujuhlat, joiden monimuotoisessa ohjelmistossa esitettiin mm. Toivo Kuulan, Selim Palmgrenin ja Leevi Madetojan teoksia. Risteilyllä muistellaan erityisesti Kotilaisen kesiä Palokissa. Laivan kyytiin pääsee Kuopiosta kello 9 aamulla, Palokista kello 12.30.

Risteilyn jälkeen kello 15.30 Valamon kulttuurikeskuksessa alkaa Otto Kotilaisen juhlakonsertti Otto & ystävät, jossa esiintyvät mm. sopraano Johanna Isokoski, baritoni Juha Kotilainen, tenori Juho Punkeri, baritoni Juhana Kotilainen ja pianisti Joel Papinoja.

Heinäveden Musiikkipäivien toinen Valamossa järjestettävä konsertti alkaa 1.7. kello 13 luostarin pääkirkossa. Konsertissa esiintyy Pyhän kosketus –kuoro Elia Pietarisen johdolla. Kuoro esittää Pietarisen säveltämän Vigilian. Solisteina sopraano Sanna Heikkinen, baritoni Joakim Pietarinen ja tenori Heikki Hattunen.

Suomen ortodoksisen kirkon nuorta säveltäjäpolvea edustava Pietarinen (s.1991) on kasvanut perheessä jossa ortodoksinen kirkkomusiikki on ollut aina vahvasti läsnä, ja hän on laulanut monenlaisissa kokoonpanoissa ja kuoroissa koko ikänsä. Pietarinen on myös opiskellut Itä-Suomen yliopistossa ortodoksista kirkkomusiikkia, sekä toiminut kanttorina useissa seurakunnissa eri puolilla Suomea.

Vajaata viikkoa myöhemmin, 6.7. kello 20, Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa järjestetään tenori Heikki Hattusen ja pianisti Ville Hautakankaan konsertti Ortodoksista ajattelua ja oopperaa.

Konsertin ohjelmiston rungon muodostavat laulut, joilla on säveltäjän, sanoittajan tai tekstin kautta yhteys ortodoksiseen kirkkoon. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että konsertissa kuullaan ensi kertaa monille tuttu Oskar Merikannon Reppurin laulu uusilla, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon laatimilla sanoilla. Arkkipiispaa on karjalan kielen ystävänä häirinnyt se, että laulun alkuperäissanat imitoivat karjalan kieltä olematta sitä. Nyt laulu kuullaan siis viimein karjalaksi.

Heikki Hattunen on esittänyt monipuolista liedmusiikkia omissa resitaaleissaan ympäri maata jo usean vuoden ajan. Hänen oopperarooleja ovat mm. Tito (Mozart: La clemenza di Tito), Lenski (Tšaikovski: Jevgeni Onegin) ja Flute (Britten: Kesäyön unelma). Arkkipiispa Leo on vihkinyt hänet laulajaksi.

Ville Hautakangas soittaa pianoa Tampere Filharmoniassa, TampereRaw-nykymusiikkiyhtyeessä, ja opettaa pianonsoittoa sekä säestää Tampereen musiikkiakatemialla. Hänet palkittiin toisella palkinnolla Leevi Madetoja -pianokilpailussa vuonna 2000. 

Otto Kotilainen 150 vuotta: Palokista lähtevien risteilijöiden lipunmyynnistä vastaa Heinäveden matkailutoimito ja 18.6. alkaen Heimon tupa. Kuopiosta asti risteilevien on varattava liput Saimaan Laivamatkoilta. Risteilyn ja juhlakonsertin yhteishinta on 50 euroa, pelkkä konserttilippu maksaa 20 euroa ja niitä myydään ennakkoon Valamon vastaanotossa.

Pyhän kosketus / Vigilia: Lipunmyynti Valamon vastaanotossa. Liput 20 euroa, opiskelijat ja 7–18-vuotiaat 10 euroa.

Ortodoksista ajattelua ja oopperaa: Liput ovelta, 10 euroa.