Luostarikirkkojen kellot kutsuvat

Ajankohtaista | 12.06.2018

Sekä Valamossa että Lintulassa toimitetaan kesäaikaan tavallista enemmän viikottaisia jumalanpalveluksia.

Lintulan kellotorni alhaalta ylöspäin kuvattuna

Heinävedellä sijaitsevissa Valamon ja Lintulan luostareissa kesä tuo mukanaan viikottaisia lisäyksiä jumalanpalvelusjärjestykseen.

Valamon luostarissa toimitetaan 16.6.–15.8. välisenä aikana päivittäin kello 12 moleben eli rukouspalvelus luostarin muiden päivittäisten palvelusten lisäksi. Noin puolen tunnin mittainen palvelus toimitetaan maanantaista perjantaihin pääkirkossa, lauantaisin ja sunnuntaisin palvelus toimitetaan monien Valamon kävijöiden erityisesti rakastamassa vanhassa kirkossa.

Kirkollisina juhlapäivinä moleben toimitetaan kuitenkin vasta kello 13. Kesään mahtuu myös kolme poikkeuspäivää, jolloin molebenia ei toimiteta (24.6., 6.8. ja 9.8.).

Valamon vanha kirkko on muutenkin jumalanpalveluskäytössä kesäaikaan. 15.6.–15.8. välisenä aikana perjantai-illan IX hetki, ehtoopalvelus ja pravilo sekä lauantaiaamun aamupalvvelus ja liturgia toimitetaan vanhassa kirkossa.

Lintulan luostarissa kesäaikataulu merkitsee sitä, että arki-iltaisin normaalisti kello 17 toimitettavat IX hetki ja ehtoopalvelus toimitetaan vasta kello 18. Tiistai-iltaisin jumalanpalvelusjärjestykseen lisätään luostarin oman hautausmaan tsasounassa kello 20.30 toimitettava akatistos Jumalansynnyttäjälle. Muut päivittäiset palvelukset toimitetaan tavalliseen tapaan.

Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin juhlaa vietetään luostareissa jälleen perinteisellä ristisaatolla Valamosta Lintulaan ja takaisin. Tänä vuonna ristisaatto toimitetaan 12.7. ja siihen voi osallistua joko patikoiden (matka noin 16 km / suunta) tai laivalla. Laivaliput on syytä varata etukäteen Valamon luostarin vastaanotosta, kävelijöiden ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Kesä tuo toki luostareiden tarjontaan monia muitakin lisäyksiä. Valamon luostarista on esimerkiksi mahdollisuus lähteä risteilylle Juojärvelle: laiva irtoaa luostarin omasta laiturista tiistaista lauantaihin kello 13, 15 ja 20. Trapesaan puolestaan katetaan Valamolainen teepöytä juhannuksesta heinäkuun loppuun joka ilta kello 18–21. Lintulan luostarissa kesäkahvio ja matkamuistomyymälä palvelevat vieraita 1.6.-31.8. päivittäin kello 10–18. Kesäaikaan Lintulassa voi myös majoittua: vierasmaja Antoninaan otetaan varauksia kesä-elokuun ajan.

Lisätietoja luostareiden kesätapahtumista löytyy luostareiden omilta sivuilta.

Valamon luostari: www.valamo.fi
Lintulan luostari: www.lintulanluostari.fi

Kuva: Näkymä Lintulan kellotorniin. Martinus Markoff.