Joensuun ortodoksisessa kulttuurikorttelissa tapahtuu

Tapahtuma | 21.05.2018
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Pihan uudet mosaiikki-ikonit ripustetaan paikalleen 23.5., avointen ovien päivää vietetään keskiviikkona 6. kesäkuuta.

Seminaarin piha ja ikonikatos

Ortodoksisen kulttuurikeskuksen ja Ortodoksisen seminaarin piha-alueista on muodostunut Joensuuhun ortodoksinen kulttuurikortteli, jossa on järjestetty jo useita onnistuneita tapahtumia.

Tänä keväänä kaunis ja viihtyisä piha-alue täydentyy kahdella suurella mosaiikki-ikonilla, jotka sijoitetaan kirkon edustalle viime syksynä pystytettyyn katokseen. 

Kokonaisuus toteutettiin Joensuun kaupungin hallinnoimassa EU-rahoitteisessa Vetovoimaa ortodoksisesta kulttuurista-investointihankeessa. 

Mosaiikki-ikonit on tehnyt kreikkalainen ruhtinasikonimaalari ja ikonimaalauksen opettaja Konstantinos Ksenopouloksen yhdessä poikansa Krysostomos Ksenopouloksen kanssa. Toiseen ikoneista on kuvattu Kristus Kaikkivaltias ja toiseen apostoli ja evankelista Johannes Teologi, jolle myös seminaarin kirkko on pyhitetty. Kristus-ikonin alareunaan on lisäksi kuvattu seminaarin kirkko ja asuntolarakennus.

Konstantinos Ksenopoulos on maalannut aiemmin oppilaidensa kanssa myös seminaarin kirkon sisätilojen seinämaalaukset, joiden kanssa mosaiikki-ikonit muodostavat nyt tyylillisesti yhtenäisen kokonaisuuden.

Ikoneja kannattelee pohjoiskarjalaisen mittatilauspuusepänverstas Puuartisti Oy:n valmistama jykevä holvikaarikattoinen siperianlehtikuusikatos, jonka on piirtänyt arkkitehti Markku Korjonen.

– Ikonit painavat yli sata kiloa kumpikin. Lähdimme katoksen rakenteiden ja liitosten suunnittelussa siitä, että valmiin lopputuloksen täytyy kestää tuo paino säässä kuin säässä ainakin seuraavat sata vuotta, kertoo Puuartistin luova johtaja Miikka Kotilainen.
 
Katoksen komeat, kolmen ja puolen metrin korkeuteen kohoavat kattokaaret on tehty liimaamalla useita neljän millin vahvuisia puukerroksia päällekkäin ja taivuttamalla niitä samalla erillisten muottien avulla. Myös pystypilarit ovat siperianlehtikuusta. Koko katos seisoo tukevasti metrin syvyyteen upotetun kivianturan varassa. Sateelta suojaa peltisepän tekemä käsinsaumattu sinkitty peltikatto.

–Harvoin puuseppä pääsee tekemään osaa taideteoksesta. Tämän projektin myötä kohtasivat monen eri alan osaajat ja siinä oli upeaa olla mukana. Lopputulos on hieno: nyt katos ja ikoni ikään kuin täydentävät toinen toisiaan, kommentoi Kotilainen.

Ikonit ripustetaan paikoilleen katokseen keskiviikkona 23.5. kello 13 alkaen. Valmista kokonaisuutta voi tulla ihailemaan esimerkiksi keskiviikkona 6.6. järjestettävään Ortodoksisen kulttuurikorttelin avointen ovien tapahtumaan, jossa metropoliitta Panteleimon siunaa katoksen ja sen ikonit.

Avointen ovien tapahtuman ohjelma:

 • 15.00 Tapahtuman avaus pihalla, Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasinen
 • 15.15 Mosaiikki-ikonien siunaaminen pihalla, metropoliitta Panteleimon ja kuoro
 • 15.45 Metropoliitta Panteleimon: Piispa rikoskirjailijana (yleisöllä on myös mahdollisuus ostaa metropoliitta Panteleimonin teoksia)
 • 16.30 Satuteatteri Punahilkan nukketeatteriesitys ”Maarian avaimenvartija” kulttuurikeskuksen alakerrassa
 • 17.00 Ehtoopalvelus seminaarin kirkossa
 • 18.00 Kansanmusiikkiesitys pihalla, Liisa Matveinen ja Riikka Patrikainen 

Lisäksi:

 • Avoimet ovet seminaarin kirkossa ja kulttuurikeskuksella klo 15–19
 • Oppaat esittelemässä kirkkoa ja kulttuurikeskusta ja näyttelyjä koko tapahtuman ajan
 • Pihateltoissa (sateen sattuessa sisällä kulttuurikeskuksen alakerran huoneissa) myyntipöydissä Valamon opisto, Lintula, Onl, Karjalan Korvenkävijät, Filantropia, ISOCM, Lahja- ja käsityöliike Liinu ja Karjalan kielen seura esittelemässä toimintaansa ja myymässä tuotteitaan
 • Ravintola Elias auki klo 8.00–18.00
 • Kirpputori Ortodoksisella seminaarilla, myynnissä mm. astioita ja tekstiilejä

Kuva: Maria Hattunen