Konstantin Ksenopoulos vierailulla Suomessa

Ajankohtaista | 17.05.2018

Ruhtinasikonimaalarin opetuksesta saavat tänä kesänä nauttia myös Valamon opiston ikonimaalauksen opiskelijat.

Seminaarin opiskelijat yhteiskuvassa Ksenopouloksen kanssa

Ruhtinasikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos on koko ortodoksisen maailman tuntema ikonimaalauksen opettaja ja asiantuntija. Suomessa hänen työnsä jälkeä voi nähdä esimerkiksi Joensuussa, jossa sijaitsevan Ortodoksisen seminaarin kirkon – Pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin ja Karjalan valistajien kirkon – seinämaalaukset ovat Ksenopouloksen ja hänen oppilaittensa käsialaa.

Ortodoksisella seminaarilla oli tänä keväänä ilo saada Konstantinos Ksenopoulos pitkähkölle vierailulle Joensuuhun. Ksenopoulos opetti yhdessä poikansa Krysostomoksen kanssa 9.–13.5. seminaarin opiskelijoille ikonimaalausta bysanttilaisella tekniikalla – nyt jo toista kertaa. Jokainen kurssilainen maalasi arkkienkeli Mikaelin ikonin Lesboksen saarella sijaitsevan pyhittäjämarttyyrien verestä muovatun kuvan mallin mukaan.

Kurssia edelsi myös runsaan yleisön kerännyt luento 8.5. Ortodoksisen seminaarin kirkossa. Ksenopoulos perehdytti kuulijoitaan ikonimaalauksen tradition ja kehityksen problematiikkaan: jokainen aikakausi luo ikonimaalauksessa jotain uutta. Ksenopoulos alleviivasi, että uuden luominen on myös meidän sukupolvemme velvollisuus, mutta se edellyttää vahvaa ikonimaalauksen tradition tuntemusta ja erityisesti aktiivista hengellistä elämää ja henkilökohtaista pyhittymistä.

Vierailu jatkuu vielä ikonimaalauskurssilla Valamon kansanopistolla sekä seminaarin kirkon edustalle sijoitettavien mosaiikkikonien pystytyksellä. 

Uudet mosaiikki-ikonit siunataan Ortodoksisen kulttuurikorttelin (Torikatu 41) avoimien ovien päivänä 6. kesäkuuta. Avointen ovien päivän ohjelma alkaa kello 15 ja päättyy kello 19.

Kuva: Ortodoksinen seminaari.